Izbornik
Naslovnica Vijesti
Bira se 20 župana i 127 gradonačelnika

Na izborima više od 47.000 kandidata: obitelj i prijatelji popunili liste

Glasačka kutija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
U općinama Vrhovine i Stubičke Toplice trećina kandidata s lista HDZ-a i HSS-a živi na istoj adresi

Pronaći kandidate za popunjavanje lista za lokalne izbore u nekim je općinama bilo kao pronaći jamca za kredit. Muka ježeva. Za 9579 mjesta u skupštinama i vijećima kandidiralo se čak 47.000 građana. I dok u većim gradovima uglavnom nije bilo problema s pronalaženjem zainteresiranih osoba, u nekim općinama angažirana je obitelj, uža i šira rodbina, prijatelji, susjedi...

U općini Vrhovina u Ličko-senjskoj županiji na HDZ-ovoj listi s 11 imena je četvero kandidata koji žive na istoj adresi. Drže pozicije 2, 3, 5 i 7.

- Žurim se na posao, ne bih sad o tome, to su nas zamolili da budemo na listi, ne bavimo se politikom. I susjedi su isto pristali - rekla nam je gospođa, ljubazno pozdravila i poklopila slušalicu. Nositelj je Renato Gomerčić, a na istoj adresi kao i on živi i deseti na listi Željko Gomerčić.

U zagorskoj općini Stubičke Toplice slična situacija. Na listi HSS-a četvero od 13 ljudi je s iste adrese i drže 2., 5., 9. i 12. mjesto na listi.

- Teško je pronaći ljude da se kandidiraju na listama jer se, ako to ne zvuči pregrubo, nekima politika zgadila. Mi u HSS-u sad nakon dugo vremena prvi put na izbore izlazimo samostalno. Dosad smo bili u koalicijama koje bi nam u pravilu donosile jedno mjesto u Općinskom vijeću, a sada smo odlučili testirati kako stojimo među biračima i koliko stvarno vrijedimo. Kod nas u Stubičkim Toplicama teško da će koja lista dobiti više od pet vijećnika, pa se zna da kandidati od 6. mjesta na dalje nemaju gotovo nikakve šanse za ulazak u Vijeće. Znaju to i oni, pa je to više znak podrške samoj listi nego stvarne ambicije - iskreno će za Večernji list nositelj liste prof. dr. Marijan Kovačić.

Kandidate s iste adrese pronašli smo i u općinama Hrašćina u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Pribislavcu u Međimurju... Tamo Hrast na listi ima po nekoliko parova s istih adresa. Nositelj SDP-ove liste je Matija Ladić, a na 10. i 13, mjestu su još dvije osobe s iste adrese. Zamijetili smo i da na nekim listama donji dio drže uglavnom žene, valjda da se zadovolji kvota od 40 posto zastupljenosti ženskog spola na listama.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, na izborima se natječe 47.601 kandidat, 9000 kandidata manje nego prije četiri godine. Liste je predalo 126 političkih stranaka. Bira se 20 župana i 51 zamjenika, gradonačelnik Zagreba i dva zamjenika, 127 gradonačelnika i 193 zamjenika, te 428 općinskih načelnika i 440 njihovih zamjenika.