Izbornik
Naslovnica Vijesti
Brža obrada rezultata

Na lokalnim izborima manje birača, ali više biračkih mjesta

Glasačka kutija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Na ovogodišnjim lokalnim izborima glasat će 3,72 milijuna birača, biračkih mjesta bit će 6618

Hrvatski birači, njih nešto manje od 3,72 milijuna, na nedjeljnim će lokalnim izborima moći glasovati na 6618 biračkih mjesta, što je za 50 mjesta više u odnosu na redovne lokalne izbore održane prije četiri godine.

S druge strane, broj birača ove je godine, u odnosu na 2013., manji za gotovo 40 tisuća. Prije četiri godine u zaključenom popisu birača bilo je upisano 3.758.638, ove pak godine 3.719.182 birača.

Iako određivanje biračkih mjesta nije njegov, nego posao gradskih i općinskih povjerenstava, u Državnom izbornom povjerenstvu o (DIP) dobrim drže da je povećan njihov broj.

DIP je, kaže njegov član Emil Tomljanović, nakon parlamentranih izbora, a u želji da se izbjegnu gužve, uputio nadležnim povjerenstvima naputak da bi optimalno bilo da broj birača po biračkom mjestu ne prelazi tisuću i pol.

Što je biračko mjesto manje, manja je mogućnost za nepravilnosti, a i brže se obrađuju izborni rezultati, pojašnjava Tomljanović.

U Osječkoj županiji 15 birališta više, u Dubrovačkoj 12 manje

Usporedba broja biračkih mjesta pokazuje da je njihov broj povećan u dvije trećine županija, najviše u Osječko-baranjskoj (za 15 mjesta), Istarskoj (13) i Virovitičko-podravskoj županiji (9) te u Gradu Zagrebu (za 8).

Pet županija imat će manje biračkih mjesta nego prije četiti godine i to Krapinsko-zagorska (11 manje), Bjelovarsko-bilogorska (2), Ličko-senjska (4), Vukovarsko-srijemska (1) te Dubrovačko-neretvanska (12 manje).

Isti broj biračkih mjesta zadržale su Zagrebačka (636), Sisačko-moslavačka (341) i Primorsko-goranska županija (333).

Na nedjeljnim izborima bira se lokalna predstavnička i izvršna vlast, dakle općinska i gradska vijeća i županijske skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici.

Pravo birati maju birači s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Članove predstavničkih tijela mogu birati i državljani drugih članica Europske Unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište, ne mogu, međutim, birati izvršnu vlast.

Birači pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalne manjine u jedinicama gdje je to uređeno zakonom i statutom. Birati mogu samo oni pripadnici manjine koji imaju prebivalište u toj jedinici. Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima jedinice u kojoj neka manjina čini većinu, a Hrvati manjinu (npr. Dvor, Erdut, Šodolovci, Krnjak itd.)

U nedjelju se predstavnička i izvršna vlast bira u 576 lokalnih jedinica – 428 općina, 127 gradova i 21 županiji.