Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zaboravljena slastica

Na tanjure vraćaju osječku knedlu

Osječka knedla
Foto: Turistička zajednica Grada Osijeka
U udruzi PLANTaža kažu da žele oživjeti stari običaj “Knedlin sat”, s početka 20. stoljeća, kada se petkom u 11 sati kuhalo to jelo

Zanemarena i zaboravljena osječka knedla, po starom, tradicijskom receptu, uskoro će se naći na jelovnicima restorana i slastičarnica u rodnom gradu, a osvojiti bi mogla i cijelu regiju. Riječ je o projektu udruge PLANTaža koja želi taj, kako kažu, pravi gastronomski dragulj vratiti na tanjure, ali i oživjeti stari običaj “Knedlin sat” s početka 20. stoljeća. Ondašnje su domaćice knedle izrađivale petkom u 11 sati. " Osijek je 1526. postao dijelom Osmanskog Carstva i bio je pod njim sve do petka 29. rujna 1687., kada je u 11 sati zadnji osmanlijski vojnik napustio grad. U spomen na taj veliki dan i dugo očekivanu slobodu, od 18. stoljeća, kada su se u Osijeku sagradile prve crkve, sva zvona zvone petkom u 11 sati. Ta se neobična zvonjava čuje i danas", kaže Gorana Blagus iz PLANTaže. Praktične osječke domaćice dvadesetih su godina prošlog stoljeća, nastavlja ona, “shvatile da je petak nemrsni dan” te da je upravo to vrijeme, kada zvoni, sat za zakuhavanje tjestenine ili Mehlspeisen Glock, kako bi ručak bio na vrijeme gotov. Projekt “Osječka knedla” financiran je iz gradskog proračuna. Knedle se već mogu kušati u jednoj gradskoj slastičarnici, a recept je objavljen i na Wikipediji.