Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gradonačelnik Goran Habuš:

'Načelnik Vidovca uvodi porez na mrtvace'

Goran Habuš
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Do sukoba između načelnika Brune Hranića i Grada Varaždina došlo je zbog proširenja groblja u Vidovcu koje koriste i mještani Gojanca, koji pak pripada Varaždinu

Nakon što se načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić (HDZ) požalio da je Grad Varaždin odbio sudjelovati u sufinanciranju proširenja groblja u Vidovcu, iako ga koriste i mještani Gojanca koji administrativno pripadaju Varaždinu, oglasio se jučer i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš (HNS).

- Umjesto da brine o zadovoljenju potreba svojih mještana, Hranić se počeo baviti prebrajanjem mrtvaca i žicanjem novaca. Pun brige za građane, prebrojio je mrtvace u Vidovcu i odrezao Gradu Varaždinu porez na mrtvace od devet posto. Takvim ponašanjem dovodi u pitanje opstojnost općina, pa tako i općine Vidovec, koje, prema Hranićevim izjavama, očigledno nemaju sredstava ni za najosnovnije osiguranje standarda svojih mještana, već žicaju novac od susjeda - poručio je Habuš, koji Hranića proziva za diskriminaciju i "opasnu igru dijeljenja građana po mjestu stanovanja".

Gojanec, naselje sa 620 mještana, pripojen je Varaždinu 1994. godine. Načelnik Hranić ističe da je Općina Vidovec otkupila zemljište za proširenje općinskog groblja i izgradnju parkirališta, za što je iz proračuna izdvojeno oko milijun kuna. Izračunao je da devet posto grobnih mjesta pripada mještanima naselja Gojanec pa je očekivao se da će Grad Varaždin uključiti u sufinanciranje. Kako je to izostalo, Općina je najavila povećanje naknade koju plaćaju Gojančani.

- Primoran sam pokrenuti postupak za povećanje naknade mještanima Gojanca, iako nažalost oni tu ništa nisu krivi. Višegodišnje ignoriranje gradskih čelnika za sufinanciranjem uređenja groblja i župne crkve kojima pripadaju mještani Gojanca, a da ni ne spominjem njihovo nesudjelovanje u izgradnji osnovne škole u Vidovcu i područne škole u Nedeljancu, prevršilo je svaku mjeru - kaže Hranić, kojem je upita način na koji je Gojanec pripojen Varaždinu.