Izbornik
Naslovnica Vijesti
Kolekcionarka iz Osijeka Mirela Vukman

Najmanja Biblija stane joj na dlan, ima tek jedan centimetar

Kolekcionarka Biblija Mirela Vukman
1/11
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Mirela Vukman je prikupila 50-ak Biblija iz cijelog svijeta, ima i Bibliju na kineskom jeziku, Novi zavjet iz plemena Guna iz države Benin...

Sve četiri knjižice stanu joj na dlan. Svaka je kvadratić od tek jednog centimetra. Ipak, slova su jasno vidljiva i može ih se bez problema čitati. Ako ne najmanja, onda je to sigurno jedna od najmanjih Biblija na svijetu.

- To su, zapravo, četiri Evanđelja, a pisana su na španjolskom jeziku i stigla su baš iz Španjolske - započinje 50-godišnja Mirela Vukman iz Osijeka. Ona je kolekcionarka Biblija, a prikupila ih je dosad pedesetak. Prvu joj je poklonila baka 1990., a skupljati ih je počela 2008.

- Posjetila sam tada Izrael i kupila jednu, u drvenim koricama, za suvenir. I onda mi je sinula ideja, pa zašto ih ne bih prikupljala. Stigle su iz cijeloga svijeta, većinu su mi ih prijatelji poklonili, nabavili su ih internetom ili donijeli s putovanja – priča ona.

U rukama joj je, tako, Biblija na kineskom pismu, ali i Novi zavjet na jeziku plemena Guna iz države Benin. Dvije su tiskane na hebrejskome.

- Ova je iz Ugande, tiskana povodom 50 godišnjice njihove neovisnosti, i na jednoj su stranici na početku fotografije svih njihovih predsjednika – pokazuje nam Mirela.

Dječja u plišanim koricama

Na ruskoj Blibliji, nadalje, stoji rukom ispisana posveta još iz 1959. godine. Uz njih su knjige tiskane i u Nigeriji, Turskoj, Italiji, Danskoj, Njemačkoj, Srbji, Češkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji. I zvučna je Biblija u njezinoj zbirci, na CD-u, dok je dječja inačica u plišanim koricama s medvjedićem.

- Imam jednu svoju koju čitam svakoga dana, podcrtavam citate, i to mi puno znači. Ostale Biblije čuvam u kovčegu da se ne oštete, ali tko god ih želi vidjeti, rado mu ih pokažem. Biblija mi je fascinanatna jer je ziasta knjiga nad knjigama, prevedena je na više od 200 jezika i zaista sam stava da ona treba skupljati prašinu na policu. Treba ju se dodirivati, listati, čitati – kaže naša sugovornica, inače zaposlena na šalteru u pošti.

Baš kao što ih često dobiva na poklon, i sama ih rado poklanja.

- Darovala sam jednom Bibliju u svatovima, a bila je to želja same mladenke – smješka se ona.

Postoje primjerci čija cijena doseže i 10.000 kuna, no njoj skupljanje Biblija nije stvar prestiža. Želja joj je, pak, pribaviti još Sveto pismo tiskano na brailleovom pismu.