Izbornik
Naslovnica Vijesti
Drugi krug izbora

Najneizvjesniji lokalni izbori dosad: ključni dvoboji za gradove i županije

Željko Kerum Andro Krstulović Opara
Foto: PIXSELL
Među glavnim izbornim bitkama za lokalnu vlast u 2. krugu dominirat će one za najveći i drugi po veličini grad u državi – Zagreb i Split

Najneizvjesniji lokalni izbori dosad u nedjelju će dobiti epilog. U drugom krugu nekoliko je ključnih bitaka, a dominiraju one za najveći i drugi po veličini grad u državi – Zagreb i Split. U Zagrebu je situacija posebno zanimljiva.

Što bi spasilo Bernardića

Nikada prije nitko nije toliko ugrozio gradonačelnika Milana Bandića poput HNS-ovke Anke Mrak-Taritaš koja ima i potporu SDP-a. I čija bi pobjeda “spasila” šefa SDP-a Davora Bernardića jer su mu rezultati u prvom krugu bili porazni, ali i jer je upravo on godinama bio na čelu zagrebačkog SDP-a. I premda sve ankete Bandiću daju prednost, utrka još nije gotova i znatno će ovisiti o izlaznosti, ali i o tome kako će se rasporediti glasovi kandidata koji nisu ušli u drugi krug. Ništa manje zanimljiva nije ni bitka za Split između HDZ-ovca Andre Krstulovića Opare i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma za kojeg su “lobirati” počeli čak i neki SDP-ovci. Doduše neformalno, ali jasno je da im je trenutačno cilj izbiti šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću glavni adut iz ruke, osvajanje drugog po veličini grada u državi.

– SDP je krahirao u Dalmaciji, pogotovo u Splitu, i nema nikakav legitimitet ni snagu u biračkom tijelu ljevice da bi ikoga mogao nagovoriti da glasa za Keruma. Birači ljevice glasat će po svojoj savjesti – rekao nam je jučer Opara Krstulović. Najavio je da će HDZ u splitskom Gradskom vijeću surađivati s Marijanom Puljak za koju je rekao da se profilirala u kvalitetnu kandidatkinju. No nije Split jedini grad u kojem će SDP neformalno podupirati kandidate koji mu zapravo svjetonazorski nisu bliski, ali koji bi mogli HDZ-u izbiti pobjede iz ruku. Slična je situacija i u nekoliko županija u kojima upravo HDZ-ovi kandidati vode ključne bitke s kandidatima Mosta.

Iljkić više nije problem

Neslužbeno, u SDP-u poručuju da odluke ovise o gradskim i županijskim organizacijama, ali i da su one za promjene. A promjena znači smjenjivanje HDZ-a jer su upravo HDZ-ovi kandidati do sada vodili u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Što znači da i Nikola Grmoja i Miro Bulj i Tomislav Panenić mogu računati na dobar dio SDP-ovih glasova.

Pogotovo Panenić kojemu su SDP-ovci htjeli podršku dati već u 1. krugu, ali su zbog Vlade Iljkića iz Stožera za obranu Vukovara kojeg je Panenić istaknuo za svoga zamjenika, odustali i išli sa svojim kandidatom.

– Nakon što naš kandidat nije ušao u 2. krug, nema više prepreka da ne stanemo uz Panenića – kaže naš izvor iz vrha SDP-a. U Osječko-baranjskoj županiji situacija je kompliciranija. Iako je HNS, koji je sa SDP-om išao na lokalne izbore u više od 70% jedinica lokalne samouprave, stao uz župana Vladimira Šišljagića, SDP to neće učiniti. Izbori u Metkoviću također su jako zanimljivi. Iako je Most u Gradskom vijeću izgubio većinu, još može dobiti gradonačelnicu Katarinu Ujdur koja se u 2. krugu bori s HDZ-ovcem Daliborom Milanom. U suprotnom bi to bio veliki udarac za Most koji je iz Metkovića i krenuo u pohod na političku scenu. 

ZAGREB

Mrak Taritaš ili Bandić? Ovisit će o izlaznosti birača     

Bitka za glavni grad definitivno je jedna od najneizvjesnijih u drugom krugu lokalnih izbora. Dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić prema svim istraživanjima ima prednost, a njegova protukandidatkinja HNS-ova Anka Mrak Taritaš, koja ima i potporu SDP-a, “puše mu za vratom”. Veliko je pitanje kako će se u nedjelju rasporediti glasovi birača koji su u prvom krugu glasali za Sandru Švaljek, HDZ i Brunu Esih. Opcija Zagreb je naš već je pozvala svoje birače da glasaju protiv Milana Bandića. U drugom krugu u Zagrebu će veliku ulogu odigrati izlaznost. Bude li ona velika, to je jedino što kandidatkinji Mrak Taritaš može osigurati pobjedu.     

SPLIT

Opara Krstulović ili Kerum? Presudit će birači M. Puljak     

Željko Kerum ili HDZ-ov Andro Krstulović Opara? Iako Kerum ima prednost iz prvog kruga od četiri posto u dvoboju za splitskog gradonačelnika, bez šansi nije ni Opara Krstulović. Ključno je pitanje koga će podržati, odnosno hoće li izaći na izbore, glasači Marijane Puljak iz stranke Pametno koja je u prvom krugu osvojila čak 20,54 posto glasova. Budući da je ona velika oponentica Željku Kerumu, očekivano je da njeni birači neće podržati Keruma. Drugi je krug nova bitka, a Kerum i Opara borit će se za svaki glas splitskih birača. Opara je već najavio suradnju sa strankom Pametno u Gradskom vijeću u kojem je HDZ-ova lista osvojila najveći broj mandata.  

DUBROVNIK

Neizvjesna utrka Frankovića i Dujmovića     

Bitka u drugom krugu za gradonačelnika Dubrovnika vodit će se između HDZ-ovca Mate Frankovića i HNS-ovca Valentina Dujmovića. Zanimljivo je da je HDZ-ov Franković između dva kruga već dobio podršku DUSTRA-e, ali i DDS-a čiji kandidati nisu prošli u drugi krug. Međutim, u HNS-u vjeruju da bitka nije gotova i da će, kao i prije četiri godine, pobijediti njihov kandidat, ovog puta Dujmović. Računaju na potporu SDP-a koji u prvom krugu nije želio poduprijeti HNS-ovog kandidata, već je išao sa svojom kandidatkinjom Tatjanom Šimac Bonačić koja je u prvom krugu bila najlošija od sedmero kandidata za gradonačelnika.    

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
 

METKOVIĆ

Majka svih izbornih bitki: Most protiv HDZ-a na Neretvi     

Bitka za Metković majka je svih bitaka na ovim lokalnim izborima jer je Metković utvrda Mosta, a HDZ, pogotovo nakon razlaza s Mostom, želi tu opciju poraziti baš u njihovoj utvrdi. Mostovka Katarina Ujdur u prvom krugu tijesno vodi, s oko dva posto razlike, no Mostov zakleti neprijatelj Stipe Gabrić Jambo već je najavio da će u drugom krugu podržati HDZ-ova kandidata Dalibora Milana. S HSS-om HDZ bi u metkovskom Gradskom vijeću mogao imati i većinu. Iz Mosta su optuživali HDZ da dovoze autobusima birače iz Hercegovine u Metković kako bi nabildali glasove HDZ-u. U nedjelju ili Ujdur ili Milan, ili Most ili HDZ.  

SPLITSKO-DALMATINSKA 

Boban protiv Bulja s duplo više glasova iz prvog kruga     

Vrlo zanimljiva utrku u drugom krugu gledat će se u HDZ-ovoj utvrdi Splitsko-dalmatinskoj županiji. HDZ-ov kandidat Blaženko Boban, koji je u igru uključen u zadnji čas nakon što je stranka odlučila da neće ići s aktualnim županom Zlatkom Ževrnjom zbog priče o plaži Zlatni rat na otoku Braču, dobio je u prvom krugu 42,24 posto glasova. Protukandidat mu je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, koji ima dvostruko manje glasova, 22,50, koji je u prvom krugu “za dlaku” dobio SDP-ova Arsena Bauka. A upravo su SDP-ovci posljednjih dana neizravno pozivali svoje članove i birače da glasaju “za promjenu”, odnosno za Mira Bulja.

“Na žalost, u drugom krugu nema kandidata kojeg bih smatrao svojim kandidatom i glasao bih u županiji za promjenu”, napisao je na svom Facebook profilu SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Pitanje je može li Grmoja preteći Dobroslavića     

Iako je u prvom krugu lokalnih izbora aktualni dubrovačko-neretvanski župan osvojio znatnih 47,78 posto glasova, bitka za tu najjužniju županiju i dalje nije gotova. Doduše, šanse za Mostova Nikolu Grmoju, koji je ušao u drugi krug s 27 posto glasova, i nisu baš tako velike jer Dobroslavić je u drugi krug ušao sa znatnom prednosti.

Pitanje je i na čije glasove Grmoja može računati u drugom krugu. Treći najjači kandidat bio je SDP-ov Davor Penić. U toj stranci kažu da su za promjene, a samim time to se može prevesti i kontra HDZ-a. No upitno je koliko će članova i birača SDP-a zaokružiti Grmojino ime na dan izbora.

I u Skupštini je situacija slična. HDZ-ova lista je najjača i osvojila je gotovo 45 posto glasova. Most je druga snaga s 25,10 posto, SDP-ova je lista treća s oko 14 posto.  

Foto: PIXSELL
  

OSJEČKO-BARANJSKA

Anušića podržavaju HDSSB, HSLS i HSU, Šišljagića HNS

HDZ-ov cilj ovih lokalnih izbora bio je, među ostalim, osvojiti i Osječko-baranjsku županiju. HDZ-ov kandidat za župana Ivan Anušić vodi u prvom krugu s nešto manje od 9 posto razlike u odnosu na nezavisnog Vladimira Šišljagića, dosadašnjeg župana. Anušić u drugom krugu ima podršku HSLS-a, HSU-a i HDSSB-a, a već je, kako tvrdi, i oformio većinu u županijskoj Skupštini. HDZ je osvojio 24 mandata, a Anušić je formalno okupio 28 zastupnika, uz potencijal, kako se čuje, da ih bude i nešto više (30-32). Šišljagića će pak u drugom krugu podržati HNS dok se SDP neće petljati u drugi krug izbora i svoje birače neće pozvati da daju podršku ni jednom kandidatu.

I u Osječko-baranjskoj županiji vodi se bitka za svaki glas, a nakon raskola u HDSSB-u otvorio se prostor da HDZ preuzme tu županiju. 

Foto: PIXSELL

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Zbog raspršenih glasova napeto u srazu Panenić-Galić     

Iako je HDZ-ov kandidat Božo Galić do sada uvijek glatko dobivao, ovog puta ozbiljno ga u utrci za župana vukovarsko-srijemskog ugrožava mostovac Tomislav Panenić. Galić je u prvom krugu dobio 47,30 posto glasova, a Panenić 25,26 posto, međutim, s obzirom na glasove koji su se raspršili na preostale kandidate u prvom krugu bitka i dalje nije gotova. U SDP-u neslužbeno već govore da će njihovi članovi u drugom krugu sigurno glasati za Panenića. U toj se stranci ozbiljno razmišljalo da se Paneniću dade podrška još u prvom krugu međutim od toga se na kraju odustalo jer je Panenić za svog zamjenika istaknuo Vladu Iljkića iz Stožera za obranu Vukovara. Međutim, sada u drugom krugu, s obzirom na to da njihov kandidat Zlatko Cegledi nije prošao u SDP-u ističu da nema razloga da ne podrže Panenića.

OSTALI OKRŠAJI

Varaždinska županija

I u ovoj sjevernoj hrvatskoj županiji odigrat će se poprilično žestok okršaj, i to između aktualnog varaždinskog župana, HNS-ovca Predraga Štromara i njegova bivšeg stranačkog šefa Radimira Čačića. Zanimljivo je da je upravo Štromar svojedobno bio zamjenik Čačiću dok je bio župan.

Knin

HDZ bi mogao izgubiti i svoju dosadašnju utvrdu, Zvonimirov grad. U prvom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić dobio je više glasova od HDZ-ove kandidatkinje i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac.

Varaždin

Kao i u županiji i u gradu Varaždinu bitka za gradonačelnika bit će neizvjesna, a vode je bivši gradonačelnik Ivan Čehok i SDP-ovac Alen Kišić, koji ima potporu u HNS-a. Dobije li Kišić tu bitku, bio bi to velik uspjeh SDP-a jer bi ta stranka prvi put bila na čelu Varaždina.