Izbornik
Naslovnica Vijesti
Konferencija o razvoju

Njemački poduzetnici ne žele ulagati u Hrvatsku zbog korupcije

Poticanje regionalnog razvoja, Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Slavonskom Brodu jučer je održana konferencija o poticanju regionalnog ekonomskog razvoja u organizaciji Zaklade Hrvatskoga državnog zavoda

Ako pitate njemačke poduzetnike zašto ne ulažu u hrvatsko gospodarstvo, odgovor je uvijek isti – zbog korupcije. Istaknuo je to Otto Bernhardt, zastupnik u njemačkom parlamentu i član uprave zaklade "Konrad Adenauer" na konferenciji o poticanju regionalnog ekonomskog razvoja koja je u organizaciji Zaklade Hrvatskoga državnog zavoda jučer održana u Slavonskom Brodu. Prema njegovim riječima, gospodarski porast koji je 2015. godine u Hrvatskoj iznosio 1,6, lani 1,9, a ove godine očekuje se u vrijednosti od 2,1 posto dosta je dobar u usporedbi s prosjekom Europske unije. Međutim, broj nezaposlenih u Hrvatskoj još uvijek je dosta velik.

- Mnogi mladi odlaze u Njemačku i tamo ih vrlo rado primaju, ali oni bi trebali ostati ovdje. Za to postoje subvencije – istaknuo je Bernhardt. Iako je bio najavljen dolazak troje ministara, konferenciji se odazvala samo ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je govorila o mogućnostima lokalne uprave u utrci za sredstva iz europskih fondova.