Izbornik
Naslovnica Vijesti
Počela isplata 806 milijuna kuna predujma poljoprivrednicima

Novac od države prvo dobivaju voćari, a do 28. studenoga stočari i ratari

OPG Frane Ivkovića, jabuke
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Novac će nam dobro doći za kupnju umjetnog gnojiva koje je sad na akciji i jeftinije je 38 posto, kaže Frane Ivković iz Voćarskog centra Ivković

- Ovo je prvi novac koji će voćari dobiti ove godine! Urod jabuka bio je katastrofalan, neki nisu ubrali ni kilogram jabuke, a trebalo je održavati voćnjake. Ovaj novac dobro će doći za kupnju umjetnog gnojiva koje je sad na akciji i jeftinije je 38 posto, dok će nakon Nove godine ponovno doći na staru cijenu - kaže Frane Ivković iz Voćarskog centra Ivković u Zagrebu, zadovoljan početkom isplate predujma izravnih plaćanja poljoprivrednicima.

U Ministarstvu poljoprivrede odlučili su da prvi u isplatnom redu budu upravo voćari koji su ove godine pretrpjeli oko 960 milijuna kuna štete od mraza i drugih nepogoda. Još početkom godine očekivao se urod od 120.000 tona jabuke, no ubrano je tek oko 30.000. Isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu proizvodnu godinu započela je isplatom proizvodno vezane potpore za voće, a do 28. studenog isplatit će se i osnovno, tzv. zeleno i preraspodijeljeno plaćanje za ratare i stočare u ukupnom iznosu od 806 milijuna kuna, 50 milijuna kuna više nego prošle godine, kažu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tu je vijest s nestrpljenjem čekalo oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava kojima će se isplatiti novac povučen iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi.

Proizvođači prolaze najgore

- Kad završi ova avansna isplata i usvoji se državni proračun za 2017. godinu, svi poljoprivrednici će unaprijed dobiti informaciju koliko ih izravnih plaćanja očekuje u idućoj godini - ističu u Agenciji. Voćar Ivković kaže da je posljednjih pet, šest godina bilo najteže razdoblje za voćare koji su prisiljeni prodavati voće po niskim cijenama jer nemaju hladnjače. 

- Ministar je najavio jednu veliku hladnjaču u Slavoniji, kod Osijeka, i jednu u Zagrebu, pa će proizvođači imati gdje uskladištiti voće i prodavati ga izravno trgovačkim lancima, a ne da ono mora prolaziti preko pet pari ruku, od otkupljivača do otkupljivača koji žele zaraditi. U tom lancu proizvođač prođe najgore, pa za kilogram jabuke dobije 1.20 do najviše 1,50 kuna. Tako nešto Europa ne poznaje, da jedino proizvođač bude na gubitku - kaže Ivković. Očekuje oko 800 kuna potpore po hektaru nasada jabuka.

U Agenciji napominju da će prema informativnom izračunu izravnih plaćanja voćari za 2016. godinu prosječno dobiti oko 2200 kuna po hektaru i dodatnih 1300 kuna po hektaru proizvodno vezane potpore za voće. Ekološka proizvodnju voća znači i dodatnih 5530 kuna po hektaru, a za održavanje ekstenzivnih voćnjaka još 2940 kuna. Voćari s proizvodnjom u područjima s prirodnim ograničenjima dobit će između 620 i 1720  kuna po hektaru, ovisno o lokaciji.

- Počela je isplata? Pa to je odlična vijest, pogotovo za nas koji samo pretrpjeli totalnu štetu i ostali bez jabuka - kaže Josip Cafuk iz Vidovca u Varaždinskoj županiji. U Međimurju su štete od mraza također ogromne. - Svaka kuna nam dobro dođe - kažu voćari.