Izbornik
Naslovnica Vijesti
Izvučeno 108 teških bolesnika

Obilježena 25. obljetnica humanitarnog konvoja u Vukovaru

25. obljetnica humanitarnog konvoja u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Konvoj su organizirali Liječnici bez granica u jesen 1991., kada je Vukovar bio u okruženju, a pri izlasku iz grada naletjeli su na mine pa više nisu mogli dolaziti

Održavanjem skupa u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana danas je obilježena 25. obljetnica Humanitarnog konvoja ranjenika. U tome konvoju, kojega su organizirali Liječnici bez granica u jesen 1991. godine dok je Vukovar bio u okruženju, izvučeno je 108 teških ranjenika koji su prebačeni na tada slobodni teritorij.

Današnja i ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac istaknula je kako je to poseban dan za vukovarsku bolnicu, njene liječnike kao i sve one koji su se '91 godine u njoj liječili.

- 25 godina je prošlo od tog 19. listopada kada je uspio konvoj za spas 108 ranjenika. Očekivali smo i bio je takav sporazum da će taj konvoj dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati sve ranjenike - rekla je Bosanac.

Bili prepušteni samo sebi

Ipak, tijekom ovoga konvoja, koji je organiziran 19. listopada, prilikom izlaska iz Vukovara naletjeli su na mine. Tada su dvije medicinske sestre ranjene radi čega nam je rečeno kako više ne mogu dolaziti.

-Od toga dana, tijekom idućih mjesec dana, koji su bili i najteži, bili smo zapravo prepušteni sami sebi. Kada je Vukovar pao, dio ranjenika i medicinskog osoblja završio je na Ovčari i drugim grobištima. Za neke od njih ni danas ne znamo gdje su pokopani - rekla je Bosanac.

Među onima, koji su izašli iz opkoljenog grada, u tom konvoju bila je Marija Terek, djelatnica bolničke kirurgije. Prisjetila se kako je konvoj nakon tri dana došao u Hrvatsku i to preko Sremske Mitrovice i Bijeljine.

- Prva stanica u Hrvatskoj bila nam je Đakovo gdje smo mogli previti naše ranjenike. Bilo je jako teško. Bilo je zastrašivanja, straha i loših uvjeta. Ipak, vjerovala sam da će konvoj stići u Hrvatsku - rekla je Terek. 

Preživjeli iz konvoja tvrde kako bi vrlo vjerojatno, da nije bilo toga konvoja, i sami završili na nekom od stratišta u Vukovaru i okolici.