Izbornik
Naslovnica Vijesti
U Šibeniku predstavljen idejni projekt

Obnova jednog od najstarijih kupališta, legendarne kabine neće se mijenjati

kupalište Jadrija
1/5
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Umjesto takozvanog kontinuiranog betonskog zida od kojeg se valovi odbijaju, zbog čega se more stalno prelijeva preko rive, projektanti su kao rješenje zamislili tzv. kompozitni zid s armiranom betonskom pločom na stupovima

Idejni projekt rekonstrukcije kabina na šibenskom kupalištu Jadrija, jednom od najstarijih kupališta u Hrvatskoj, u srijedu su u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" predstavili arhitekti Zoran Popović, Ivica Galasso i Boris Zokić.

Legendarne kabine načete zubom vremena, koje tom kupalištu daju poseban izgled, bit će obnovljene faksimilski, odnosno ostat će u izvornom obliku.

- Sve smo radili u dogovoru s konzervatorima i zajedno smo se složili da kabine moramo što hitnije staviti u funkciju, a kao najbolje rješenje odabrali smo faksimilsku obnovu, što uključuje i obnovu svih kabina koje su srušene, pa će ih umjesto sadašnjih 132 u budućnosti biti 154. Arhitektura se neće mijenjati, Jadrija ostaje kakva je bila, a funkcija kabina ostaje ista kao i do sada, što znači da u njima i dalje neće biti vode i struje - kazao je na izlaganju Zoran Popović.

Pronađeno rješenje za prelijevanje mora preko rive

Uz veći broj kabina, Jadrija će imati od tri i pol do pet metara nove obalne trase te ukupno oko tisuću četvornih metara nove površine. Umjesto takozvanog kontinuiranog betonskog zida od kojeg se valovi odbijaju, zbog čega se more stalno prelijeva preko rive, projektanti su kao rješenje zamislili tzv. kompozitni zid s armiranom betonskom pločom na stupovima, koji omogućava da val uđe ispod rive umjesto da se prelijeva preko.

- Prije nego smo izradili idejni projekt išli smo po Jadriji i pitali za mišljenje ljude koji tamo žive. Kao veliki problem svi su naveli prelijevanje mora preko rive i sve je ukazivalo na činjenicu da tamo ne smije biti zid, već kompozitna konstrukcija. More se neće odbijati od zidove, nego će prolazit kroz zidove i na taj način će se smanjiti prelijevanje. Za izgled to neće ništa značiti, taj dio se ne vidi - istaknuo je Boris Zokić.

Kupalište Jadrija postoji od 1921. godine

Na prezentaciji je bio i šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je kazao kako je najstarije šibensko kupalište platilo danak nebrige i neusklađenosti prostornih planova.

- Ovo je sada praktički komuniciranje s javnosti, s onima koji Jadriju doživljavaju kao svoje kupalište i svoju gradsku četvrt. Prije ovoga odrađen je ogroman posao na Jadriji da se promijene prostorni planovi koji su omogućili određivanje granice pomorskog dobra, zatim su obavljeni razgovori sa županijom da bi ona Jadriju dala u podkoncesiju Gradu Šibeniku i sve je to posao koji je doveo do mogućnosti da crtamo što bi Jadrija morala biti u konačnici - naglasio je Burić.

Inače, šibenska Jadrija jedno je od najstarijih kupališta u Hrvatskoj, nastalo 1921. godine, a starije je i od kultnih splitskih Bačvica. Akciju za izgradnju gradskog kupališta pokrenuo je zaslužni Šibenčanin i prijatelj prirode Šime Grubišić-Rovilo, dok je gustu borovu šumu zasadio još jedan Šibenčanin Ante Frua, poznat po svom ustrajnom i dugotrajnom radu na pošumljavanju šibenske okolice.