Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Radovi Srebrenke Kamerle

Od starog papira, novina i kartona radi mala umjetnička djela

Srebrenka Kamerle izrađuje razne predmete od papira
Foto: Branimir Bradarić
Umirovljenica Srebrenka Kamerle kaže da je sve što zna naučila čitajući stranice s interneta i iz nekih knjiga. Ipak, najviše je učila iz osobnog iskustva i iz svojih grešaka u radu

Na prvi pogled mala kućica, borovi i drugi predmeti izloženi na štandu domaće radinosti Srebrenke Kamerle izgledaju kao da su izrađeni u nekoj maloj tvornici koja se bavi proizvodnjom ukrasa. Međutim, kada iste te proizvode uzmete u ruke, iznenadite se koliko su lagani. Još se više iznenadite kada doznate da su izrađeni od starih novina, reklamnih listova, kartona, zahodskog papira…

Foto: Branimir Bradarić
– Ta se tehnika zove kaširanje papira. Predmeti se izrađuju od papira koji se uvalja u ljepilo, najčešće dvofiks. Potom se takav papir slaže i oblikuje u ono što želite – objašnjava ova Vukovarka koja je prvi put svoje proizvode izložila na božićnom sajmu.

Sama svladala tehniku kaširanja

Srebrenka kaže i da kaširanjem papira može izraditi bilo kakav predmet, ali da je neophodno puno rada, strpljenja i vremena. Kada zamisli željeni oblik, počinje slaganje papira. Za neke dijelove koji imaju specifične oblike koristi žicu oko koje se slaže papir. To su i jedini dijelovi na predmetima koji nisu papirnati. Postavlja karton, koji čini kostur predmeta, oko kojega onda slaže slojeve papira umočene u ljepilo. Svaki od njih mora se osušiti tako da izrada i samo jednoga predmeta traje danima. Sušenje jednoga sloja traje oko jednog sata.

Kada dobije željeni oblik, prelazi na bojenje predmeta i za to koristi obične vodene boje, tempere ili akrilne boje. Na kraju je moguće dodavanje i raznih ukrasa po želji. Takav način rada rezultira pravim malim umjetničkim djelima i svaki je unikat.

– U mirovini sam, a u ovome sam se pronašla. To mi ispunjava vrijeme i smiruje me. Jednostavno uživam u ovome što radim pri čemu mi najveće zadovoljstvo predstavlja kada vidim što sam napravila i stvorila od papira koji bi bio bačen – kaže Srebrenka Kamerle koja je sama svladala tehniku kaširanja papira.

Sljedeće djelo – zmaj

Sve što zna naučila je čitajući stranice s interneta i iz nekih knjiga. Ipak, najviše je učila iz osobnog iskustva i iz svojih grešaka u radu. Kaže da se tako najbolje uči. Ne krije da je nekoliko komada završilo i u kanti za otpatke prije nego li je došla do željenog oblika.

– U ovome sam tek nekih šest mjeseci tako da još ima mjesta za napredak. U planu mi je uskoro početi s radom na velikom zmaju. Riječ je o predmetu dugom oko pola metra za koji će mi zasigurno trebati nekoliko mjeseci. Ako uspijem u tome, biti će to moje prvo remek-djelo – zaključila je Kamerle.