Na prvi pogled mala kućica, borovi i drugi predmeti izloženi na štandu domaće radinosti Srebrenke Kamerle izgledaju kao da su izrađeni u nekoj maloj tvornici koja se bavi proizvodnjom ukrasa. Međutim, kada iste te proizvode uzmete u ruke, iznenadite se koliko su lagani. Još se više iznenadite kada doznate da su izrađeni od starih novina, reklamnih listova, kartona, zahodskog papira…
Sama svladala tehniku kaširanja
Srebrenka kaže i da kaširanjem papira može izraditi bilo kakav predmet, ali da je neophodno puno rada, strpljenja i vremena. Kada zamisli željeni oblik, počinje slaganje papira. Za neke dijelove koji imaju specifične oblike koristi žicu oko koje se slaže papir. To su i jedini dijelovi na predmetima koji nisu papirnati. Postavlja karton, koji čini kostur predmeta, oko kojega onda slaže slojeve papira umočene u ljepilo. Svaki od njih mora se osušiti tako da izrada i samo jednoga predmeta traje danima. Sušenje jednoga sloja traje oko jednog sata.
Kada dobije željeni oblik, prelazi na bojenje predmeta i za to koristi obične vodene boje, tempere ili akrilne boje. Na kraju je moguće dodavanje i raznih ukrasa po želji. Takav način rada rezultira pravim malim umjetničkim djelima i svaki je unikat.
– U mirovini sam, a u ovome sam se pronašla. To mi ispunjava vrijeme i smiruje me. Jednostavno uživam u ovome što radim pri čemu mi najveće zadovoljstvo predstavlja kada vidim što sam napravila i stvorila od papira koji bi bio bačen – kaže Srebrenka Kamerle koja je sama svladala tehniku kaširanja papira.
Sljedeće djelo – zmaj
Sve što zna naučila je čitajući stranice s interneta i iz nekih knjiga. Ipak, najviše je učila iz osobnog iskustva i iz svojih grešaka u radu. Kaže da se tako najbolje uči. Ne krije da je nekoliko komada završilo i u kanti za otpatke prije nego li je došla do željenog oblika.
– U ovome sam tek nekih šest mjeseci tako da još ima mjesta za napredak. U planu mi je uskoro početi s radom na velikom zmaju. Riječ je o predmetu dugom oko pola metra za koji će mi zasigurno trebati nekoliko mjeseci. Ako uspijem u tome, biti će to moje prvo remek-djelo – zaključila je Kamerle.