Izbornik
Naslovnica Vijesti
Djeca su i redatelji, i snimatelji, i montažeri

Osmaši snimaju film o zagađenju u Brodu i šalju poziv u pomoć

Učenici OŠ Hugo Badalić snimili su film o zagađenju u Slavonskom Brodu
1/6
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Od "alata" imaju samo mobitele, stalak, mikrofon i bezgranični entuzijazam, a sav posao odrađuju sami, bez ičije pomoći - u filmu su i redatelji i snimatelji i montažeri

Učenici 8.b razreda brodske OŠ Huga Badalića snimaju dokumentarni film o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu. Na projekt ih je potaknula spoznaja o štetnosti utjecaja otrovnih plinova iz prekosavske Rafinerije na njihovo zdravlje i povećanom broju karcinoma u gradu. Na taj način žele naglasiti važnost problema koji se vuče više od osam godina. Kada završe posao, dokumentarac "Brod šalje poziv u pomoć" objavit će na Facebooku i YouTubeu, a namjeravaju ga predstaviti i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

- Cilj našeg projekta je približiti drugim učenicima i široj javnosti problem zagađenja, jer čini nam se da mnogi nisu svjesni koliko su štetne te čestice i plinovi koje udišemo - kaže Leon Ferić. Inspiraciju da i sami pokušaju dati doprinos rješavanju gorućeg problema onečišćenja mladi su Brođani dobili od nastavnice i mentorice Karmen Dizdar Grgurević, aktivistice u Građanskoj inicijativi "Brođani za Brod". Od "alata" imaju samo mobitele, stalak, mikrofon i bezgranični entuzijazam, a sav posao odrađuju sami, bez ičije pomoći. Oni su u filmu i redatelji i snimatelji i montažeri.

Intervjuiraju sugrađane

- Nastojimo problem obraditi s više strana, a neposredan povod su nedavni prosvjedi. Intervjuiramo sugrađane i tražimo njihovo mišljenje o zagađenju, a dijelimo i anketne upitnike s pet kratkih pitanja. Sve ćemo to objedinili u filmu – ističe Hrvoje Birtić. Ovo nije prvi filmski rad trojice osmaša. Lani su snimili film o stradanju Vukovara, koji je prikazan u školi. Iako im filmovi oduzimaju dosta slobodnog vremena, nije im teško. Dapače, uz sedmu će umjetnost ostati vezani i u budućnosti i ovo sigurno nije njihov posljednji projekt. Za oproštaj od školskih klupa pripremaju film o osam godina svojega školovanja.

- Komunikatvni smo, uživamo u snimanju i mislimo da je izlazak u grad među ljude bolji od sjedenja kod kuće za računalom. Nadamo se da ćemo svojim filmom potaknuti sugrađane da i sami počnu raditi na rješavanju ovog problema i u još većem broju izlaziti na prosvjede – rekao je Luka Safundžić.