Izbornik
Naslovnica Vijesti
Jedinstven proizvod

Osmislio 3D razglednicu iz koje 'iskače' Vodotoranj

3D razglednica Vodotornja
Foto: Branimir Bradarić
Sav prihod od prodaje razglednica sa simbolom Vukovara Krunoslav Soldić iz Vinkovaca donirat će za obnovu Vodotornja

Na prvi pogled riječ je o običnoj razglednici kojoj je na koricama iscrtan vukovarski Vodotoranj s natpisom Vukovar ‘91. Kada se razglednica otvara, kako bi se pročitalo što je napisano unutra, iz sredine iskače vukovarski Vodotoranj napravljen od papira.

– To je 3D razglednica s motivom vukovarskog simbola. Riječ je o jedinstvenom proizvodu u Hrvatskoj koji sam zaštitio i u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu. Koliko znam, jedini sam u Hrvatskoj, ili jedan od rijetkih, koji se bavi ovom tehnikom izrade razglednica – kaže Krunoslav Soldić (58) iz Vinkovaca koji je i autor tih razglednica.

Prisjećajući se kako je započeo s ovom tehnikom, Soldić navodi da je jednom prilikom vidio takvu razglednicu iz inozemstva i da je odmah pomislio da i on može nešto slično napraviti. Ubrzo je i krenuo u realizaciju ideje, a puno su mu pomogli i prijatelji Miro, Damir, Tomo i Stipa. Prema njegovim riječima, 3D razglednica vukovarskog Vodotornja nastala je tako da je nacrt preuzeo s interneta, pri čemu mjere određuje prema želji. Potom slijedi lasersko rezanje papira koji može biti u raznim bojama.

U planu i drugi gradovi

– Taj je dio veoma važan jer rez mora biti iste širine i gotovo bez ikakvih odstupanja. Važno je i da papir bude iste debljine. Tek tada možemo započeti sastavljanje razglednice – objašnjava Soldić.

3D razglednica sastavlja se tako da se svaki od papira uklapa jedan u drugi. Vukovarski Vodotoranj sastoji se od 14 dijelova. Njegov donji dio koncem se pričvršćuje za korice razglednice. Soldić kaže da dnevno može sastaviti 20-ak ovakvih 3D razglednica te da su pri tome potrebne mirne ruke i jako puno strpljenja.

Uz 3D razglednicu Vodotornja Soldić je do sada napravio i 3D razglednicu šokačkih kola za prošle Vinkovačke jeseni, a ranije je napravio i 3D razglednicu jedrenjaka za Poreč.

– Planiram i neke druge gradove i njihove znamenitosti u Hrvatskoj obuhvatiti ovim projektom. Vjerujem da ove razglednice mogu postati kvalitetan turistički proizvod cijele Hrvatske – ističe Soldić. Njegove 3D razglednice vukovarskog Vodotornja građani će imati prilike vidjeti i prilikom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Na štandu koji će postaviti u središtu grada prodavat će ih po 20 kuna. Sav prihod od njihove prodaje ići će za obnovu Vodotornja.