Izbornik
Naslovnica Vijesti
Spomenik u Osijeku

Oštre reakcije zbog Stepinca: srbijanski ministar Dačić je Milošević u malom!

Svečano otkrivanje novopostavljenog spomenika bl. Alojziju Stepincu u organizaciji Grada Osijeka i Humanitarne udruge Auxilium
1/6
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
'Ne pada mi na pamet nikome se pravdati. Dok neki razmišljaju je li Stepinac svet, mi radimo konkretno. Mislite da je to Dačiću mogu objasniti? Neka samo krene ponovno, pa ćemo se sresti za nekim drugim stolom, ali ne diplomatskim', poručio je gradonačelnik Osijeka

- Srbijanski ministar Ivica Dačić je Slobodan Milošević u manjem izdanju i nastavak te politike u legalnoj politici u Srbiji, a ja s njima nemam što polemizirati! Tko je on? - poručio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

Otvaranje spomenika blaženom Alojziju Stepincu u četvrtak u Osijeku Dačić je isti dan, podsjetimo, komentirao riječima kako je to "jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv". Kardinala Stepinca nazvao je "ratnim zločincem iz vremena fašističke ustaške NDH". Da se takav Dačićev istup oštro osudi, zatražili su od gradonačelnika Vrkića gradski vijećnici iz redova HDZ.

Sa Srbima spreman surađivati

- Digli smo spomenik jednom od najvećih hrvatskih sinova jer je najviše učinio na opstojnosti hrvatskog naroda. Mislite li valjda da će Dačić pljeskati? Zar ja trebam voditi računa o Dačićevom mišljenju, koji razmišlja na isti način kao kad je htio okupirati Hrvatsku - odgovorio je gradonačelnik. Sa Srbima je, nastavio je, spreman surađivati, "posebice našima ovdje".

- Ne pada mi na pamet nikome se pravdati. Dok neki razmišljaju je li Stepinac svet, mi radimo konkretno. Mislite da je to Dačiću mogu objasniti? Neka samo krene ponovno, pa ćemo se sresti za nekim drugim stolom, ali ne diplomatskim – zaključio je.

Milan Opačak, iz HDZ-a, time nije bio zadovoljan, tražio je da se barem obavijesti ministarstvo, "kako bi se moglo reagirati".