Izbornik
Naslovnica Vijesti
Novi trend

Ovo su top dječja imena u 2016. godini, ali dva su ipak bila najčešća

bebe
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Tradicionalna imena više nisu u modi jer asociraju na vrijeme koje je prošlo, odabiru se modernija i sve češće imena djece popularnih osoba iz javnog života

Bojana i Siniša Tomšić iz Mece pokraj Darde u Osječko-baranjskoj županiji dvoumili su se oko imena za svog sina. Sviđala su im se Luka i Marko, a odluku je na kraju donijela petogodišnja kći Sanja. Ona je za malog brata, rođenog u rujnu prošle godine, odabrala ime Luka.

– Svi sretni i zadovoljni! Luka je kratko i jednostavno ime, a takvo smo baš i htjeli. Nemamo nikoga u obitelji s tim imenima, išli smo baš na ona koja su nam se osobno najviše svidjela – kaže Bojana.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave, Luka je u 2016. bilo najpopularnije muško ime u Hrvatskoj po izboru roditelja, dok na top listi ženskih imena prvo mjesto drži Mia, za koje su se odlučili i mladi supružnici Kristina i Darko Veber. I oni su iz istog baranjskog sela kao i Tomšići.

– Mi nismo imali dileme. I supruzi i meni favorit je otpočetka bila Mia. Lijepo je ime, moderno, kratko i jasno – napominje Darko. Ni on ni supruga u užoj obitelji nemaju nikoga s tim imenom. Za razliku od Luke u muškoj konkurenciji, Mia nije bilo najčešće ime za novorođene djevojčice u Osječko-baranjskoj županiji. Prvo mjesto drži – Petra.

Žele biti in

U maticu rođenih u cijeloj Hrvatskoj lani je upisano 906 dječaka pod imenom Luka i 611 djevojčica nazvanih Mia. Slijede David (601) i Lucija (493), Ivan (560) i Ema (478), Jakov (550) i Petra (448), Marko (452) i Sara (434), Petar (440) i Lana (381), Matej (409) i Ana (378), Filip (405) i Nika (368), Leon (399) i Marta (355) te Ivano (381) i Iva (317). Nema većih promjena u odnosu na godinu prije, kad su Luka i Mia također bili na prvom mjestu.

Zanimljivo je da u Sisačko-moslavačkoj županiji ni Luka, a ni Mia nisu prvi, istisnuli su ih Ivano i Ema. Sinu rođenom u prosincu prošle godine ime Luka nadjenuli su i bivša miss Hrvatske Andreja Ćupor i njezin suprug nogometaš Ognjen Vukojević. Ime je grčkog podrijetla i izvedeno je od riječi za svjetlost. Mia je pak kratica imena Marija, koje je donedavno u Zagrebu bilo među deset najučestalijih, a sad je bliže dvadesetom mjestu, dok Mije prije dvadesetak godina uopće nije ni bilo među prvih dvadeset. Marija je danas među prvih pet najpopularnijih imena samo u dvije županije – Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.

Marija je, uz Luciju, i najdulje žensko ime među deset najučestalijih, dok kod muških nema nijednog s više od pet slova! U Hrvatskoj su očito popularna kratka imena, a umjesto tradicionalnih češće se biraju modernija. Zato je i sve manje Stjepana i Zvonimira. Sociolozi s kojima smo razgovarali ističu da se s narodnih prelazi na međunarodna imena, i to je nezaustavljiv trend. Sociolog koji ne želi da mu navodimo ime jer nema dovoljno podataka za kompleksniju analizu to naziva “prigodnom internacionalizacijom”.

– Tradicionalna imena nisu u modi jer asociraju na nešto staro, nešto čemu je vrijeme prošlo, a odabiru se modernija imena jer smo tako “in”, djeca nam se zovu kao i djeca popularnih osoba s televizije i časopisa – kaže. Od 1980. do 1989. godine u Zagrebu su roditelji za djevojčice najčešće odabirali imena Ivana, Ana, Martina, Maja i Marija, a za dječake Ivan, Marko, Tomislav, Mario i Josip. Pođemo li još dalje u povijest, u godinama prije Drugog svjetskog rata, među pet najučestalijih bila su imena Marija, Ana, Kata, Dragica i Ljubica, odnosno Ivan, Josip, Stjepan, Franjo i Nikola. Nekih od njih danas nema ni među pedeset najpopularnijih.

Prema TV serijama

Portal srednja.hr objavio je nedavno popis najneobičnijih imena u Zagrebu, na kojem su se našli Bo, Minea, Marlon, Sandi, Bahar, Luka Toni, Clinton, Magdalena Maria Aleksandra, Alexander Marko Andrea, Arantza, Aruna Rita, Athena, Bahar, Dakota Penelope, Zoi, Elleny, Ester Rebeka, Inka, Klasja, Leonida, Liberta, Loris, Marcia, Megi, Mila Olimpia, Ronja, Sky, Umou, Šantal, Aous, Bartolomej, Delko, Dijamant, Finn Fidel, Henry Zoran, Leonardo Savo, Mili, Nany, Pančo, Roque, Svebor, Zeus... Našao se tu i jedan Dmitar Zvonimir, nazvan po hrvatskom kralju. Pozornost plijeni i ime Čupić koje su roditelji odabrali za svoju kćer. Pod utjecajem popularne turske sapunice “Sulejman Veličanstveni” jedna je djevojčica dobila ime Hatidže, kako se zvala sultanija zaljubljena u Ibrahim pašu.

Lako za imena, zabrinjavajući je i alarmantan pad broja djece čiji se plač začuo u hrvatskim rodilištima. U maticu rođenih prošle je godine upisano 36.372 djece, čak 1187 manje nego u 2015. Lani je rođeno 18.474 dječaka i 17.898 djevojčica.