Izbornik
Naslovnica Vijesti
Kongres pilanara u Slavonskom Brodu

Od nove vlade očekuju proaktivnu politiku koja će unaprijediti drvnu industriju

kongres
1/5
Foto: Ivica Galović/PIXSELL Ivić Pašalić
Prema riječima Marijana Kavrana iz Drvnog klastera, jedan od najvećih problema s kojima se danas susreće drvnoprerađivački sektor je nedostatak upisanih stolara u srednjim školama

- Vlada SDP-a načinila je velike poremećaje, jer je preko 70 megavata kogeneracije na biomase otišlo u špekulantske projekte. Mi od ove vlade tražimo da napravi viziju i, ako se barem tih nekoliko detalja odmah strateški riješi, bit ćemo zadovoljni – poručio je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Ivić Pašalić s Kongresa pilanara jugoistočne Europe, koji je danas sedmu godinu zaredom održan u Slavonskom Brodu.

Središnji susret predstavnika drvoprerađivačke industrije i šumarstva, trgovaca drvom i dobavljača ove je godine okupio više od 200 sudionika iz ovoga sektora s područja cijele Hrvatske i regije. Bila je to prilika za raspravu i razmjenu iskustava o ključnim strateškim, tehnološkim i komercijalnim pitanjima. Pilanari od nove vlade očekuju proaktivnu politiku koja će unaprijediti sektor koji s 10,5 posto sudjeluje u hrvatskom izvozu, a s 3,6 posto u bruto društvenom proizvodu.

Prema riječima Marijana Kavrana iz Drvnog klastera, jedan od najvećih problema s kojima se danas susreće drvnoprerađivački sektor je nedostatak upisanih stolara u srednjim školama.

- To ćemo morati riješiti kroz sustav stipendija s Hrvatskom obrtničkom komorom. Obrazovanje i ulaganje u obrazovanje je iznimno bitno - rekao je Kavran.