Izbornik
Naslovnica Vijesti
Investitori iz Azerbajdžana u Belišću

Planiraju gradnju dviju tvornica i otvaranje najmanje 500 radnih mjesta

Belišće tvornice
Foto: Tin Lacković/Grad Belišće
U Belišću investitori iz Azerbajdžana planiraju graditi dvije tvornice - tvornicu celuloze i tissue papira, a nakon sastanka zadovoljstvo nisu krili gradonačelnik Belišća Dinko Burić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić

Ako se realizira investicija od čak 143 milijuna dolara, koliko u izgradnju dviju tvornica na području Belišća planiraju uložiti investitori s Bliskog Istoka, na tome području otvorit će se najmanje 500 radnih mjesta, izvijestili su iz Grada Belišća.

Naime, u ponedjeljak su Belišće posjetili Mir Jamal Pashayev i Nariman Sadarli iz Pasha Holdinga iz Azerbajdžana, a njihovi domaćini bili su belišćanski gradonačelnik Dinko Burić sa suradnicima, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i hrvatski gospodarstvenici.

- Radi se o potencijalnoj izgradnji dvije tvornice na području grada Belišća – tvornici celuloze i tvornici tissue papira, dakle higijenskog papira. Opet napominjem, radi se o prvom sastanku, treba ići korak po korak. Mi ćemo s naše strane učiniti sve što je moguće da do realizacije ove investicije dođe - rekao je Burić nakon radnog sastanka s potencijalnim investitorima oprezno dodavši kako je prvi korak napravljen, a on je često najvažniji.

Burić se zahvalio svima koji su koordinirali ovaj sastanak, među kojima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. O potencijalnim barijerama s kojima se mnogi investitori susreću, točnije o borbi s birokracijom, kada uvijek nedostaje „samo jedan“ papir, gradonačelnik Burić oštro je rekao kako ne postoji taj koji će spriječiti dolazak nekoga tko želi otvoriti 500 radnih mjesta.

- Ovakva ulaganja nisu značajna samo za Belišće, već za cijelu Republiku Hrvatsku - naglasio je Burić, napominjući kako će Belišće, u skladu sa zakonskim mogućnostima, izaći u susret investitorima kroz oslobađanje od plaćanja nameta, poput komunalne naknade i slično, a što su se poduzetnici u Belišću već imali priliku uvjeriti.

Investitori zadovoljni viđenim

Zadovoljstvo najavama potencijalnih investicija nije krio ni župan Osječko – baranjske županije Vladimir Šišljagić.
– Sada je već savršeno jasno da Belišće ima i sirovinu i izvore celuloze i sve ostale preduvjete da upravo ova investicija ovdje u Belišću ugleda svjetlost dana, da se vrlo brzo izradi i projektna dokumentacija i da Azerbajdžan, odnosno investitori, upravo ovdje tu investiciju i realiziraju. Kontakti s investitorima su stalni, oni su već iskazali veliko zadovoljstvo viđenim. Dakle, Belišće nastavlja u gospodarstvu i poduzetništvu krupnim koracima naprijed - zaključio je župan.

Zadovoljni su bili potencijalni investitori, u čije je ime govorio Mir Jamal Pashayev, predsjednik Uprave tvrtke Pasha Holding. - Ovo je naš prvi posjet Belišću u koje smo došli vidjeti poslovne mogućnosti za suradnju naše tvrtke s lokalnim gospodarstvenicima. Zadovoljni smo viđenim te ćemo po povratku u Baku analizirati mogućnosti, po potrebi još jednom posjetiti Belišće i donijeti odluku o investiciji - rekao je Pashayev, dodajući kako se u ime svojih suradnika zahvaljuje gradonačelniku Belišća na srdačnoj dobrodošlici te da se nada da sve ovo vodi suradnji.

Nakon radnog sastanka, domaćini i gosti posjetili su DS Smith Belišće, jednog od lidera papirne industrije ne samo na našem području, nego i šire.