Izbornik
Naslovnica Vijesti
Regionalni centar Piškornica

Pobuna u Podravini: Ne želimo smeće iz šest županija!

Odlagalište otpada Piškornica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i kandidat za župana Slavko Tucaković, obojica iz SDP-a, upozorili su da bi po tome Piškornica mogla, uz Jakuševac, postati najveće odlagalište otpada u zemlji, na koje će stizati otpad iz šest županija sa 750.000 stanovnika

Odluka o implementaciji plana gospodarenja otpadom od 2017. do 2022., koju je Vlada donijela prošli tjedan, izazvala je uzbunu u dijelu Podravine, pogotovo u Koprivničkom Ivancu, gdje je sjedište Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Sporno je to što se među korisnicima usluga RCGO-a odjednom, potezom pera, našlo šest, a ne samo četiri županije.

U Vladinu odluku uvrštena je gradnja RCGO-a Piškornica za obradu “ne više od 140.000 tona miješanog komunalnog otpada godišnje”, no uz Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, na popisu su neočekivano osvanule i Bjelovarsko-bilogorska te Virovitičko-podravska županija, koje se dosad uopće nisu spominjale. Vladina odluka da se Piškornici dodaju još dvije županije postala je i vruća tema u predizbornoj kampanji uoči 2. kruga izbora.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i kandidat za župana Slavko Tucaković, obojica iz SDP-a, upozorili su da bi Piškornica mogla, uz Jakuševac, postati najveće odlagalište otpada u državi, na koje će stizati otpad iz šest županija sa 750.000 stanovnika. Od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića traže da se od toga odustane i da se ostane na četiri županije.

Jakšić je zbog Piškornice prozvao i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je za posjeta Koprivnici rekao da mu se iz Gradske uprave nitko nije obratio za pomoć, ni sad, a ni kad je bio ministar regionalnog razvoja. Jakšić je uzvratio da je ministrov protokol izbjegao susret s njim.

– Pretpostavljam da ste se s pravom plašili da bismo vas pitali zašto će voljom vaše Vlade Piškornica i Podravina postati najveće odlagalište otpada – pecnuo ga je Jakšić i dodao kako je Tolušić za jednog od posjeta spomenuo Koprivnicu kao pozitivan primjer u korištenju novca EU.

Sukob s Tolušićem

– Poštovani ministre, virovitičko smeće smrdi kao i svako drugo, i sigurno neće pospješiti razvoj poljoprivrede u našoj Podravini – poručio mu je Jakšić. O proširenju na još dvije županije nije raspravljala ni Skupština, a ni Nadzorni odbor Piškornice.

– Bez suglasnosti osnivača Piškornice, a to su bile četiri županije i općina Koprivnički Ivanec, ne mogu se uključivati novi suvlasnici – kaže nam predstavnik jednog od osnivača. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu da se u pretpristupnim pregovorima s Europskom komisijom Hrvatska obvezala da će do kraja 2018. prestati odlagati neobrađeni komunalni otpad na odlagališta, a gradnja centara za gospodarenje otpadom preduvjet je za ispunjenje te obveze.

Sve su županije trebale otvoriti centre do 2012., no od planiranih 13, sagrađena su samo dva. Hrvatskoj prijete sankcije, pa je Vlada u dogovoru s EK dogovorila pridruživanje pojedinih županija postojećim projektima.

– Slučaj pripajanja Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije RCGO-u Piškornica usuglašen je s EK-om 20. travnja. Izričito je propisano da nije moguće povećavanje količine miješanog komunalnog otpada – ističu u Ministarstvu. Pregovore s EK-om vodio je bivši ministar Slaven Dobrović, a zaključeno je da bi optimalno rješenje bilo pripojenje centra Doline pokraj Bjelovara, koji je bio predviđen za Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, RCGO-u Piškornica jer za Doline još nije pripremljena dokumentacija. U Ministarstvu napominju da se o pripojenju trebaju složiti sve županije, te da vjeruju da je bivši ministar Dobrović o tome razgovarao sa županima.