Izbornik
Naslovnica Vijesti
Spor oko benzinske na rivi u Šibeniku

Počela gradnja hotela, investitori poručuju da je odluka Grada nelegalna

izgradnja luksuznog hotela na šibenskoj Rivi
1/10
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Na šibenskoj rivi započeli su radovi na izgradnji novog luksuznog hotela čiji su investitori Ante Mioč i Zoran Popović

- Zaključak Gradskog vijeća o ispravci tehničke greške u GUP-u Šibenika nelegalan je jer se u zaglavlju ne navodi na temelju kojeg zakona je donesen pa nema pravni učinak - kazao je na konferenciji za novinare Zoran Popović, jedan od suvlasnika tvrtke Riva Sunca, koja gradi hotel na mjestu pogona Revije na šibenskoj rivi.

Također tvrdi da je odluka Upravnog vijeća županijske Lučke uprave o dodjeli koncesije INA-i na 20 godina nelegalna jer krši odluke županijskih poglavarstava i Skupštine o utvrđivanju granica lučkih područja i jer u natječaju nije bila navedena parcela objekta benzinske postaje 3297/8, a nije ispoštovana ni obveza po kojoj grafički prilog mora biti sastavni dio raspisa natječaja, javlja Šibenski portal.

Parcela zgrade benzinske crpke nije sadržana u tekstualnom dijelu Odluke o određivanju granica lučkoga područja iz 2000. godine i Odluke o izmjenama iz 2004. godine. Time Popović želi naglasiti kako je ŽLU dodijelila koncesiju i na dio prostora koji nije u njezinoj nadležnosti.

Investitori će zatražiti provjeru zakonitosti zaključka Gradskog vijeća

– Javno pozivam Željka Dulibića neka pokaže grafički dio, originalne priloge, odluka o određivanju granica lučkog područja iz 2000. i 2004. godine. Tek na njima možemo ustanoviti gdje je granica lučkog područja. Pokušao sam i sam doći do tih grafičkih priloga, no nisam ih uspio dobiti ni od Županije ni od Vlade. Željko Dulibić bi morao imati te originale jer je ŽLU bila podnositelj zahtjeva županiji za donošenje Odluke o određivanju granica lučkog područja - tvrdi Popović.

Uz tvrdnju kako je sada ‘otvoren prostor za veliku manipulaciju’ jer u natječajnoj dokumentaciji za koncesiju ne postoji grafički prilog, a u tekstu nema parcele na kojoj je sada dio benzinske pumpe na rivi, investitori u hotel planiraju nastaviti pravnu bitku.

Tvrtka će od Ministarstva tražiti ispravak tehničke greške, te će poduzeti sve u cilju ukidanja ranije donesenog zaključka o ispravci tehničke greške. Zatražit će i provjeru zakonitosti zaključka Gradskog vijeća.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podsjetimo, investitor, tvrtka 'Riva Sunca' temeljem saznanja da se benzinska crpka uklanja s obale, ove godine krenula je s projektom izgradnje luksuznog hotela na rivi. No, nakon informacije da od micanja pumpe neće biti ništa, reagirali su priopćenjem u kojem su prozvali gradonačelnika Željka Burića da je ranije rekao kako Grad Šibenik neće dati suglasnost Županijskoj lučkoj upravi za raspisivanje natječaja za koncesiju benzinskoj crpki na rivi, a potom tu suglasnost dao.

Iz tvrtke su istaknuli da gradonačelnik pozitivnim mišljenjem za nastavak rada crpke na rivi krši sva svoja obećanja, ali i planske dokumente - GUP-a Grada Šibenika i Strategiju razvoja grada. 

Na prošlotjednoj 28. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika na Dnevnim redu bile dvije točke, Prijedlog zaključka o ispravku tehničke greške u Izmjenama i dopunama (cjelovitim) Generalnog urbanističkog plana grada Šibenika te Rasprava u svezi koncesije benzinske crpke na rivi.

Gradski vijećnici su s 14 glasova za i jednim suzdržanim glasom prihvatili ispravak tehničke greške u GUP-u. SDP-ovi vijećnici napustili su Gradsko vijeće. U raspravi oporba je napadala vladajuće te isticala da nije riječ o tehničkoj pogrešci u GUP-u, odnosno da nije poštovan temeljni dokument, a to je Strategija razvoja grada Šibenika.