Izbornik
Naslovnica Vijesti
Sjećanje na "Bljesak"

Počela gradnja spomenika poginulim braniteljima u Okučanima

Počela gradnja spomenika poginulim braniteljima u Okučanima
Foto: branitelji.gov.hr
Spomenik će se graditi na 400 četvornih metara prostora kojeg je dodijelila Općina, a prva faza zemljanih radova vrijedna oko 400 tisuća kuna bit će gotova do kraja ove godine

U središtu Okučana započela je izgradnja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak". Projekt financira Ministarstvo branitelja. Spomenik će se graditi na 400 četvornih metara prostora kojeg je dodijelila Općina, a prva faza zemljanih radova vrijedna oko 400 tisuća kuna bit će gotova do kraja ove godine. Izgradnja spomenika trebala bi završiti do svečanog obilježavanja 23. obljetnice "Bljeska" 1. svibnja iduće godine.

Spomenik će se graditi prema idejnom i urbanističkom rješenju autora, akademskog kipara Dalibora Stošića i projektanta Hrvoja Bilandžića "Kristalne kocke vedrine". U akciji "Bljesak" 1. i 2. svibnja 1995. godine za samo 32 sata oslobođena je zapadna Slavonija, a poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije.

- Zadovoljni smo što 22 godine nakon rata napokon dobivamo ono što smo željeli. Nadam se da ćemo prilikom sljedeće proslave Bljeska položiti vijence na novom spomen-obilježju - kaže općinski načelnik Okučana Aca Vidaković.

On dodaje kako će u drugoj fazi ovog projekta biti sanirana i spomen-kosturnica palim borcima i žrtvama iz Drugog svjetskog rata, koja se također nalazi u okučanskom spomen-parku. Odlukom Ministarstva branitelja, u obližnjem Bodegraju gradit će se i spomen-obilježje u znak sjećanja na troje članova obitelji Šajnović, ubijenih 1991. godine nedaleko od svoje obiteljske kuće. Njihova su tijela pokopana u zajedničkoj jami.