Izbornik
Naslovnica Vijesti
Anka Anić iz Krasnog:

'Počelo je! Jako puše i pada snijeg. Ajme meni ako drva ne izdrže...'

Delnice, prvi snijeg
1/6
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Veći je problem jučer stvarala jaka bura. U pulskom Uljaniku popucali su privezi i jedan je brod udario u drugo plovilo i mol

- Puše, nego što da puše! I pada! Nekakav mokri snijeg, ima ga već pet, šest centimetara. Počelo je... - zabrinuto će Anka Anić (75) iz sela Krasno blizu grada Senja i Zavižana, planinskog vrha na kojem je 1984. izmjerena najviša visina snijega u Hrvatskoj, ravnih 320 centimetara.

Baka Anka pripremila se za zimu, ogrjevna drva su ispiljena, no strahuje hoće li ih biti dovoljno.

– Ličke su zime hladne i ajme meni ako drva ne izdrže. Kad počne zima nema mi druge nego se stisnuti u ćošak i utopliti – kaže starica koja živi sama u planinskom selu smještenom na oko 800 metara nadmorske visine. U tom kraju u studenom padne najmanje snijega. Rekorder je veljača, pa ožujak, kad je i izmjereno onih 320 centimetara. Drugo mjesto drži Gospić s 285 cm 1929. godine, a treće Parg sa 156 cm izmjerenih 1970.

Rekord drži Bjelovar

Za mjesec studeni rekord zasad drži Bjelovar u kojem je 30. studenog 1993. izmjereno 79 cm. Visina snježnog pokrivača mjeri se pomoću snjegomjera svakog jutra u 7 sati. Prema podacima objavljenima jučer ujutro, nigdje još nije prelazila deset centimetara. Veće je probleme stvarala jaka bura.

U pulskom Uljaniku popucali su privezi na gradnji 52, odvezala se platforma i udarila u brodicu nakon čega se brodica potopila. Srećom, nitko nije ozlijeđen, no velika je materijalna šteta. Zbog jakih naleta bure srušila se i montažna hala na navozu 2. HAK je tijekom cijelog dana pozivao vozače na oprez. Snijeg je padao u Gorskom kotaru, Lici, višim predjelima Istre i središnje Hrvatske, a zimski uvjeti na snazi su bili na većini prometnica, uključujući autocestu A6 Rijeka - Zagreb od Kikovice do Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar i državnu cestu između Vaganca i Knina. Uvedena je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Bura s olujnim udarima

– Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije – poručivali su iz HAK-a.

HAC pak je zbog početka zimskih uvjeta na autocestama pozvao vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, bez obzira što zakonska obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu tek sutra, 15. studenog. Meteorolozi iz DHMZ-a za danas su najavili pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, a u gorju sa snijegom. Na sjeverozapadu zemlje i u Istri u drugom dijelu dana uglavnom neće biti oborina. Na Jadranu će puhati jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim.