Izbornik
Naslovnica Vijesti
'KONZULTACIJE U TIJEKU'

Potraga po Hrvatskoj: još se ne zna kamo će 20.000 tona otpada iz Dubrovnika

Odlagalište otpada Piškornica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Tvrtka Eko flor plus iz Oroslavja poslala je ponudu na natječaj s najnižom cijenom od 340 kuna po toni

Posljednji rok za žalbe na izbor tvrtke koja će zbrinuti komunalni otpad iz Dubrovnika istekao je jučer, a još se ne zna kamo će se smeće odvoziti. U Eko flor plusu iz Oroslavja u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je poslala ponudu na natječaj s najnižom cijenom od 340 kuna po toni (bez PDV-a), na naš ponovljeni upit je li pronađeno rješenje kamo će se odvoziti 20.000 tona dubrovačkog otpada, odgovorili su u utorak vrlo kratko:  "Konzultacije su još uvijek u tijeku". Takav odgovor poslali su nam nekoliko puta tijekom posljednjih mjesec dana.

- Nakon što istekne rok za žalbe, idemo na sazivanje skupštine i donošenje odluke o odabiru u roku od osam dana. Mi smo mala tvrtka i za sve vrijednosti ugovora preko određenog iznosa trebamo suglasnost skupštine - pojašnjava Nataša Gabričević, direktorica dubrovačke Čistoće.

Skupština treba potvrditi ponudu Eko flor plusa koji pak, kako ističe Gabričević, mora osigurati lokaciju za odlaganje otpada. Kao moguća lokacija spominjao se regionalni centar Piškornica u 700 kilometara udaljenom Koprivničkom Ivancu  u Koprivničko-križevačkoj županiji, no uprava Piškornice je to opovrgnula.

- Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. ne zaprima otpad iz Dubrovnika, niti ima informaciju na koju će se lokaciju odvoziti. Sukladno poslovnim planovima i cilju osnivanja, Piškornica sanacijsko odlagalište radi na zbrinjavanju otpada s područja Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, te će tako ostati i u budućnosti - odgovorio nam je direktor Mladen Jozinović.

U Čistoći napominju da lokaciju mora osigurati koncesionar.

- To je njihov problem. Nama je svejedno kamo će odvoziti, samo da bude po zakonu i da se ishode dozvole – zaključuje Gabričević.