Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nova turistička vrijednost Karlovca

Premijer Plenković otvorio prvi hrvatski slatkovodni akvarij

Otvorenje slatkovodnog akvarija
1/13
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Osim premijera Andreja Plenkovića, karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića te karlovačkog župana Ivana Vučića, na otvorenje slatkovodnog akvarija došlo je i četiri ministra

- Ovo je iznimno vrijedna investicija, čestitam svima koji su došli do ideje i za nju dobili gotovo 98 posto sredstava iz Europske unije. Karlovački, a i prvi hrvatski slatkovodni akvarij, izvanredan je primjer onoga što je Hrvatska dodana vrijednost Europske unije. Građani, ali i učenici, studenti, istraživači imat će prilike zahvaljujući ovom akvariju istražiti i imat će priliku vidjeti bogatstvo bioresursa hrvatskih rijeka. Ovo je i odličan turistički adut grada na četiri rijeke i iznimna mi je čast što ga danas otvaram -  naglasio je Andrej Plenković, hrvatski premijer danas na otvaranju Aquatike u Karlovcu.

Prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe, prostire se na zelenoj površini uz rijeku Koranu i u blizini glavnog gradskog kupališta. Akvarij zauzima gotovo tri tisuće kvadratnih metara prostora, a posjetitelji će imati prilike u 25 akvarija vidjeti više od 100 vrsta riba, od toga 40 endemskih vrsta, te oko 5.000 jedinki; biljaka, riba, rakova, školjaka koji čine tok jedne tipične hrvatske rijeke.

Arhitektonsko rješenje objekta koji je izgrađen djelomično ispod površine zemlje, a umjesto klasičnog, ima 'živi', zeleni pokrov, jer na vrhu objekta je zasijana trava, potpisuju stručnjaci iz Studija 3LHD.

Projekt je vrijedan 36,7 milijuna kuna, a iz EU fondova Karlovac je za njega dobio 36,2 milijuna kuna.
- U slatkovodnom akvariju ideja je bila predstaviti posjetiteljima tok jedne tipične hrvatske krške rijeke koja izvire, ponire, ponovno izranja sa svom svojom bioraznolikostima. Osim turističkog potencijala, uvjerena sam da će Aquatika doprinijeti i očuvanju hrvatskih rijeka - kazala je na otvorenju Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove Aquatika.
Goran Jakšić, viši stručni suradnik i doktor znanosti, kazao je kako je osim turističke i obrazovne uloge Aquatika, tu i njena znanstvena uloga jer će u tamnoj komori pokušati mriješćenjem za ponovni povrat u hrvatske rijeke pripremiti vrste kojih u rijekama nema već odavno.

Nova radna mjesta

- Najzanimljiviji takav primjer je riba iz obitelji jesetre koja u prirodi može težiti i do 40 kilograma. Mi smo je nabavili, teži 15 kilograma i najzanimljiviji je i najveći primjerak riječne ribe koju imamo. Nje više nema u rijekama nakon izgradnje Đerdapske brane jer više nije mogla migrirati. Zanimljiva je jer pomalo nalikuje na morskog psa - kazao je Jakšić. U akvariju su posebno izdvojene i invazivne vrste, poput zlatne ribice, somića bezribice, koje su ubačene u naše rijeke, a one im nisu prirodna staništa pa zapravo čine dosta štete.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić podsjetio je da je 'sanjanje' ovog projekta započelo još 2008. godine, a sada je san ostvaren i pomaže razvoju Karlovca  jer je riječ o novoj turističkoj vrijednosti grada na četiri rijeke i grada susreta, a doveo je i do novih radnih mjesta jer je zaposleno devet osoba.

- Ako se sjećate da smo kao djeca znali zažmiriti da bismo si predočili što se sve krije na mjestima u koja ne možemo 'uroniti', tu znatiženju u ovom akvariju možete utažiti otvorenih očiju pa pozivam sve građane Hrvatske da dođu u Aquatiku i zarone u svijet mašte - kazao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik.

Ivan Vučić, karlovački župan, kazao je da Karlovačka županija od svih kontinentalnih županija u Hrvatskoj ima najveći broj noćenja. U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je povećanje od čak 35 posto u odnosu na 2015.

Uz premijera Plenkovića, slatkovodni su akvarij među prvima pogledala i četiri hrvatska ministra; Nada Murganić, ministrica demografije, mladih, obitelji i socijalne skrbi, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.