Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nova avantura putopisca Hrvoja Jurića

Prevalit će 3300 km biciklom od Londona do Istanbula i pomoći 15 obitelji

Bloger i putopisac Hrvoje Jurić
1/4
Foto: Privatna arhiva
Da stigne do cilja, trebat će mu 30 dana, a veće stanke, osim onih za spavanje, neće si priuštiti. Vozit će od 80 do 120 kilometara na dan, izuzev dionice kroz Alpe, gdje će prevaljivati između 60 i 80 kilometara dnevno

Prevalio je više od 100.000 kilometara "na pedalama", i zimi i ljeti već šestu godinu biciklom krstari Europom, gotovo pa da živi na njemu. Mladi Hrvoje Jurić iz Vrbice kod Đakova, putopisac i humanitarac, spreman je na novu avanturu – biciklirat će od Londona do Istanbula i prijeći više od 3300 kilometara kroz čak devet zemalja. Prevalit će ukupno 45.000 metara uspona!

- Najteža je dionica kroz Alpe i prijevoj Fluela na 2383 metra nadmorske visine u Švicarskoj. Zimi je čak zatvoren, može ga se prijeći, ali pitanje je koliko će to trajati. Temperature će, naravno, biti u minusu – započinje 30-godišnji Hrvoje.

Humanitarno je to putovanje "Zajedno možemo", a Hrvoje će tako prikupljati novac za pomoć 15 egzistencijalno ugroženih obitelji.

Da stigne do cilja, trebat će mu 30 dana, a veće stanke, osim onih za spavanje, neće si priuštiti. Vozit će od 80 do 120 kilometara na dan, izuzev dionice kroz Alpe, gdje će prevaljivati između 60 i 80 kilometara dnevno.

- Upravo zbog takvog tempa, putovanje se može svrstati u „ultra maratonsku“ kategoriju, gdje ću morati jako dobro balansirati fizičku i mentalnu snagu – prikazuje naš sugovornik.

Startao je iz Londona 9. veljače, a kada ga trajekt iskrca u Francusku, nastavlja put Pariza, zatim švicarskog Basela, na zacrtanoj mu je ruti i Verona, pa i Zagreb, ali kroz Hrvatsku će, kao i kroz sve druge zemlje, samo proći. Čekaju ga, naime, još "pedaliranje" kroz Srbiju, Bugarsku, Grčku i Tursku, gdje mu je i konačni cilj, u Istanbulu. Partner mu je Samsung pa će se na put otisnuti upravo iz sjedišta Samsunga UK, a zaustavit će se i u njegovim prodavaonicama u Zagrebu i Beogradu.

Pokrenuo crowdfunding kampanju

Hrvoje će Europu prevaliti s jednim velikim ciljem – skupiti najmanje 30.000 kuna kako bi se kupili hrana i higijenske potrepštine za 15 obitelji. Riječ je o udovicama koje su nedavno ostale bez svojih muževa, ali i ikakvog primanja u obitelji. Ideja mu je, dakle, da kupe namirnice vrijedne 2000 kuna za svaku od tih obitelji, a koje su "razbacane" po cijeloj Hrvatskoj, od Splita do Vukovara.

- I moja se obitelj suočila sa sličnom situacijom kada mi je tata umro. Malo ljudi zna s kakvim se birokratskim zaprekama te obitelji nose dok pokušavaju ishoditi mirovinu – ističe on.

Kako bi najjednostavnije prikupio donacije, pokrenuo je crowdfunding kampanju koja će trajati mjesec dana.

-Kroz kampanju će biti moguće kupovati tzv. "perkove" koji zapravo služe za podršku cijeloj akciji. Kupiti ih može svatko, u svakom trenu i to iznosom s kojim je u mogućnosti - pojašnjava.

Hrvoje Jurić lani je po žestokoj zimi biciklom pregazio gotovo 2200 kilometara kroz brdovitu Norvešku, od Osla do Nordkappa, turistički najpoznatije sjeverne kopnene točke. Nastala je potom njegova knjiga "Cestom leda do kraja svijeta".