Izbornik
Naslovnica Vijesti
Završen 6. Festival Novih

Priča o životu s govornom manom osvojila žiri

Mirza Skenderagić
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Bosanskohercegovački film "Ja mogu da govorim" o ljudima koji se suočavaju s govornim manama autora Mirze Skenderagića pobjednik je Festivala Novih, dok je publika nagradila film "Strah od nepoznatog" novinarke SBTV-a Olje Terzić

Bosanskohercegovački film "Ja mogu da govorim" autora Mirze Skenderagića pobjednik je Festivala Novih, međunarodne smotre dokumentarnih filmova koja je po šesti put održana u Slavonskom Brodu. Priča o ljudima, koji se suočavaju s govornim manama, osvojila je žiri brodskog festivala, a da je riječ o doista kvalitetnom ostvarenju govori i podatak da je film osvojio Zlatnu jabuku na ovogodišnjem bh. film festivalu u New Yorku. Sam autor kaže kako je snimanje ovog filma za njega bio najveći izazov u karijeri.

- S obzirom da i sam mucam cijeli život, učinilo mi se logičnim posvetiti se nečemu što ne samo da me zanima, nego je i dio mene. Drago mi je što je ideja dobro prihvaćena i što sam u samo nekoliko mjeseci dobio dvije vrijedne nagrade. Uspjeh je utoliko veći jer je konkurencija na festivalu bila iznimno jaka – istaknuo je Skenderagić.

Priznata manifestacija

Na ovogodišnjem je festivalu prikazano 16 najboljih od više od 200 prijavljenih dokumentaraca, većinom iz zemalja regije. Najbolji film prema odluci publike je "Strah od nepoznatog" novinarke SBTV-a Olje Terzić. Riječ je o djelu inspiriranom migrantskom krizom koja je krajem prošle i početkom ove godine potresala Slavoniju, a autorica je posebnu pozornost posvetila reakcijama Brođana na dolazak migranata. Isti je film dobio i nagradu za najbolju montažu.

Dvije druge nagrade ravnopravno su dodijeljene hrvatskim filmovima "Hudo vreme" i "Legenda o Veroniki Desničkoj". Priznanje za društveno angažiran film osvojilo je djelo Zdenka Jurilja "Druga obitelj" (BiH, Hrvatska), dok je priznanje za putopisnu reportažu otišlo u ruke Krešimira Hercega i Filipa Mrvelja za film "Big Adventures of Hlapich and Lima".

- Prezadovoljan sam. Bez lažne skromnosti mogu reći da smo u relativno kratkom roku uspjeli stvoriti dobru i priznatu kulturnu manifestaciju, prepoznatu i izvan hrvatskih granica, a odličan odaziv publike govori kako je dokumentarni film zaživio među Slavoncima – rekao je direktor festivala Bernard Karakaš.