Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Big Brother u Osijeku

Prve nove kamere štitit će čuveni grafit 'Osijek – nepokoreni grad'

Grafit Osijek - nepokoreni grad
Foto: Facebook/Brođani za Brod
Naručili smo ih i vrlo brzo će stići. Utvrđujemo još neuralgične točke koje treba zaštititi, otkrit ćemo potom dio lokacija na kojima će biti kamere, no neke će ostati tajna. To nam je rezervni plan, da se ne zna gdje su, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivica Vrk

"Rat" vandalima objavljuje Grad Osijek. Spremni su "iskeširati", za prvu ruku, do 500.000 kuna za nadzorne kamere. I neće, poručuju odlučno, na tome stati. Koliko će ih kupiti i gdje će sve biti postavljene, u gradskoj upravi za sada ne otkrivaju.

- Naručili smo ih i vrlo brzo će stići. Utvrđujemo još neuralgične točke koje treba zaštititi, otkrit ćemo potom dio lokacija na kojima će biti kamere, no neke će ostati tajna. To nam je rezervni plan, da se ne zna gdje su – izvijestio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

Otkrio je, pak, kako bi već danas mogao proraditi video nadzor nad čuvenim grafitom "Osijek – nepokoreni grad". Upravo njegovo nedavno devastiranje ćiriličnim natpisima izazvalo je pravu buru u gradu, a na noge su se digle doslovce sve političke stranke. Počinitelje policija još nije pronašla.

- Zaštitit će to grafit, ali i nas od političkih prepucavanja i situacija da glavna tema bude tko je i što šarao, umjesto da se bavimo zapošljavanjem. I što je najgore, naše nacionalne manjine nemaju svoj mir jer se upire prstom u njih – istaknuo je.

Tri milijuna za javnu rasvjetu

Budnim "okom" kamere pratit će se i tko ulazi u grad.

- Puno je onih koji ulete, naprave cirkus i izlete pa ćemo pojačati kontrole ulaska u grad, sa svih strana – najavio je. Sve će se nadzirati, pak, iz jednoga centra u gradskoj upravi.

Vrkić je jučer i javno apelirao na građane da pomognu u raskrinkavanju vandala jer se šteta mjeri u stotinama tisuća kuna.

- S policijom izvrsno surađujemo, ali očito nisu dovoljne samo snimke, već je nužno i da naši sugrađani prate što se događa i dojavljuju policiji – kazao je Vrkić. Pustio je novinarima, naime, i snimku mladića koji šara po zidu usred dana, u 16 sati, ima kapuljaču na glavi i još nije identificiran.

Grad je, nadalje, u javnu rasvjetu lani uložio milijun i pol kuna, ove godine planira čak tri milijuna.