Izbornik
Naslovnica Vijesti
Društvo za psihološku pomoć Sunce

Psihološki trening s agresivnom i nasilnom djecom i njihovim roditeljima

dječja igra
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Očekuje se uvid roditelja u vlastito ponašanje i mogućnosti promjene istoga, veća osjetljivost roditelja na probleme i potrebe djece. Očekuje se kako će individualni tretmani pomoći nasilnoj djeci u rješavanju njihovih svakodnevnih problema te time poboljšati kvalitetu življenja, a ujedno prevenirati i razvoj daljnjih problema, navodi Silvija Mihaljević, voditeljica projekta

"Zašto se ti uvijek moraš tući?" psihološki je trening s agresivnom djecom kojega provodi osječko „Sunce“ Društvo za psihološku pomoć s Volonterskim centrom Osijek i Upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvo, odnosno Gradom Osijekom. Projekt traje od studenoga do konca srpnja.

- Naša udruga je od 2010. do 2013. g. provodila program pod nazivom „Psihološki tretman mladih s poremećajem u ponašanju i njihovih obitelji“ financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva zdravlja Tada smo se odlučili za rad s ovom populacijom jer je Osijeku nedostajao broj stručnjaka koji se bave tom tematikom, kao i sustavna terapija, a u postojećim institucijama stručnjaci su imali prevelik obim zadataka i korisnika. Trogodišnji program pokazao se vrlo korisnim te ga nastojimo ponovno „oživjeti“, ali u nešto drugačijem obliku – navodi Silvija Mihaljević, voditeljica projekta.

Cilj projekta je, nastavlja, savjetodavni, grupni i individualni, rad stručnjaka psihologa s nasilnicima, djecom osnovnoškolske dobi i njihovim roditeljima i prevencija nasilja među rizičnim učenicima s osječkog područja.

- U pogledu dugoročnih rezultata očekuje se osvješćivanje korisnika u vezi neprilagođenih ponašanja i njegovog negativnog utjecaja na daljnji razvoj ponašanja i njihov život. Očekuje se uvid roditelja u vlastito ponašanje i mogućnosti promjene istoga, veća osjetljivost roditelja na probleme i potrebe djece. Očekuje se kako će individualni tretmani pomoći nasilnoj djeci u rješavanju njihovih svakodnevnih problema te time poboljšati kvalitetu življenja, a ujedno prevenirati i razvoj daljnjih problema. Kao rezultat grupa podrške roditeljima očekuje se kontinuirani rad s roditeljima, primjerena suradnja te poboljšanje komunikacijskih vještina, kao i njihov uvid u važnost uključivanja stručnjaka psihologa za razrješavanje nasilja - ističe ona.

Sunce je, navodi ona, zaposlilo psihologinju na pola radnog vremena za vrijeme trajanja projekta. Obavještene su sve osnovne škole u gradu o provođenju projekta i radu s agresivnom i nasilnom djecom, kao i Centar za socijalnu skrb, Obiteljski centar, Odjel dječje i adolescentske psihijatrije… Prošla su dva grupna ciklusa rada s djecom, njih 11, te dva s roditeljima, njih 10. Sudjelovala su djeca, muškog spola, dobi od 9-11 godina. Ostvarena je suradnja psihologinja koje su vodile grupne cikluse s učiteljicama/učiteljima djece koja su pohađala grupu. Određeni broj djece i roditelja odlučio se za individualni tretman u našem savjetovalištu, 23 djece. Usustavljen je volonterski program u udruzi, u suradnji s Volonterskim centrom iz Osijeka i Odsjekom za psihologiju.

- Kako u našem gradu ne postoji ovakav način rada s agresivnom i nasilnom djecom te djecom s poremećajima ponašanja, prvenstveno ovakav grupni oblik rada, ali i grupni susreti roditelja, smatramo da projekt izrazito korisnim za korisnike. Organiziranjem ovakvog projekta, nadopunjuje se rad institucija, prvenstveno se pomaže osnovnim školama i razrednim odjeljenjima koja imaju odstupajuću djecu, ali i Odjelu dječje i adolescentske psihijatrije gdje se njihove poteškoće najčešće dijagnosticiraju. Najvažnijim smatramo mogućnost grupnog razgovora, dijeljenja problema i pružanje podrške roditeljima te smatramo da će na njih projekt jako utjecati. Također, kako agresivna djeca imaju socijalizacijskih problema s vršnjacima, kroz grupne susrete mogli su osim obrađivanja određenih tema, dobiti i mogućnost susreta s nekim sličnim sebi, i poboljšanju i jačanju socijalizacijskih vještina – naglašava Silvija Mihaljević.

Zadovoljna je povratnim komentarima sudionika u projektu, a neki od njih su i: "Više razgovora s djetetom, manje popustljivosti. Skoro sve i pokušati doprijeti do djeteta koliko god je moguće. Kažnjavanje i nagrađivanje. Dosljednosti i savjetima.".

Većina njih je iznijela da radionice mogu pomoći kontroli ponašanja njihovog djeteta jer:

- Projekt završava uskoro, ali s obzirom na potrebe trajnog rada s djecom s ometajućim ponašanjem, i njihovim roditeljima, pisan je njegov nastavak za koji se nadamo da će biti odobren – zaključuje voditeljica.