Izbornik
Naslovnica Vijesti
Stambeno zbrinjavanje

'Pun je Vukovar praznih stanova, a brat i ja smo bez krova nad glavom'

Maja Milenković
Foto: Branimir Bradarić
Brat i sestra, Goran (15) i Maja (26) Milenković, podstanari su nakon smrti majke koja 15 godina nije dočekala pomoć

Stambena problematika i dodjela državnih stanova jedan je od problema s kojim se Vukovar i Vukovarci suočavaju gotovo 20 godina. Mnogi od njih su na listi čekanja i po više od 15 godina nadajući se kako će jednoga dana konačno i oni doći na red za stambeno zbrinjavanje. Jedni od tih su i Maja Milenković (26) i njen malodobni brat Goran (15) o kojemu skrbi.

- Majka je još 2001. godine podnijela zahtjev za stambeno zbrinjavanje, ali od tada ništa nije riješeno. Živjeli smo godinama i objektima prepunim vlage i krovištu koje je prijetilo da se uruši. I sada živimo u kući koju iznajmljujemo i za koju plaćamo najam - kaže Milenković.

Prije nekoliko tjedana njezina je majka, Dragana Stjepić, poslije teške bolesti preminula, ali, nažalost, njen zahtjev nije još riješen. Upravo je jedna od najvećih želja ove samohrane majke prije smrti bila da se riješi pitanje "krova nad glavom" za njeno dvoje djece.

 -Godinama već obilazimo urede, šaljemo zamolbe, požurnice, ali ništa. Nije pomoglo niti to što smo slali dokumentaciju o njezinoj bolesti kao i preporuku o stambenom zbrinjavanju. Sve već godinama stoji na mrtvoj točki - ističe Milenković

Nakon smrti majke pokrenula je postupak po kojem bi trebala postati i zakonski skrbnik svoga brata.

Za dodjelu 120 stanova

-Samo da riješimo to pitanje stana. Ne tražimo mi ništa posebno nego samo nekakav krov nad glavom u Vukovaru gdje sam i zaposlena, a on ide u školu. Ne tražimo ga besplatno jer je normalno da ćemo za njega plaćati račune. Smeta me samo što svi vidimo koliko je u gradu praznih stanova u kojima nitko ne živi, a da u isto vrijeme mi kojima treba stan ne možemo do njih - rekla je Milenković.

Pročelnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak, gdje se i nalazi ured za stambeno zbrinjavanje, pojašnjava kako za dodjelu stanova postoje propisani uvjeti te da se rang lista može pogledati i na stranicama Ureda.

- Ako se radi o nekoj teškoj socijalnoj situaciji ili zdravstvenom problemu, tada se od Centra za socijalnu skrb traži preporuka za stambeno zbrinjavanje koja se onda, zajedno s cijelim predmetom, šalje u Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Zagreb koje direktno preuzima slučaj - rekao je Bošnjak.

Na listi Ureda državne uprave u Vukovaru nalazi se gotovo 900 zamolbi za stambeno zbrinjavanje. Ove godine su za dodjelu dobili 120 stanova u Vukovaru među kojima je i 40-ak garsonijera.