Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska 23181 pregleda
Tvrtka Metal produkt

Radnike plaćaju tisuću eura, a planiraju i nova zapošljavanja

Tvrtka Metal produkt u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Tvrtka Metal produkt zapošljava pet radnika, a bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija. Većina zaposlenik nisu Vukovarci, ali planiraju ostati u Vukovaru

Cjelokupna proizvodnja prije i nego li je započela prodana je na tržištu Njemačke i Austrije pri čemu radnici u proizvodnji imaju plaće od oko tisuću eura pa i više. Da bi stvar bila bolja, radi se o tvrtki koja od 2016. godine posluje u Hrvatskoj, a od prije nekoliko tjedana posluje u Vukovaru. Tvrtka Metal produkt trenutno zapošljava pet radnika i bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija koje se ugrađuju u konstrukcije na stambeno-poslovnim zgradama, dizala, izradu balkona i drugih proizvoda od metala.

- Trenutno imamo proizvodne pogone tvrtke u Njemačkoj i Austriji, a u planu mi je cjelokupnu proizvodnju preseliti u Vukovar. Želim raditi i poslovati u Hrvatskoj, a u Vukovaru su mi ponudili daleko najbolje uvjete. Četiri mjeseca sam po cijeloj Hrvatskoj tražio lokaciju gdje bih otvorio proizvodnju, ali bez rezultata. S većine mjesta nisam dobio nikakav odgovor. Tako sam došao i do Vukovara gdje smo se oko svega dogovorili u pet minuta, kaže vlasnik tvrtke Metal produkt Ivan Džigumović.

Prema njegovim riječima zadovoljan je i uvjetima koje kao investitor ostvaruje može ostvariti u Vukovaru. Sve to dovodi i do toga da je u planu i povećanje broja zaposlenih u vukovarskom pogonu koji se nalazi u jednoj od hali Poslovno – inovacijskog centra BIC Vukovar. Nema primjedbi niti na toliko puta isticanu birokraciju u Hrvatskoj napominjući kako se sve odvijalo bez ikakvih problema. Sve to rezultiralo je kako je administrativni dio priče bio riješen dan poslije sastanka s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, a da je pogon preselio u novu halu u iduća dva tjedna.

Pogodna poduzetnička klima

- Stvorili smo u Vukovaru najpogodniju poduzetničku klimu u Hrvatskoj što dokazuju i do sada otvorene proizvodne tvrtke u Vukovaru. Čim smo vidjeli da se radi o povratniku koji želi ulagati u Hrvatskoj sve smo poduzeli da ga zadržimo u Vukovaru. Postavili smo se u svemu kao servis poduzetniku, a i dalje smo tu i pružamo mu svu moguću podršku - rekao je Penava.

Uvjetima rada u Metal produktu zadovoljni su i sami radnici. Kažu kako mjesečno zarađuju oko tisuću eura čemu treba dodati i prekovremene sate. Tako zarada naraste i za dodatnih 2-3 tisuće kuna. Većina ih nisu Vukovarci, ali planiraju ostati živjeti u Vukovaru.

- Prezadovoljan sam uvjetima tako da niti ne razmišljam o odlasku u Njemačka. Živio sam u Daruvaru, a onda poslije radio i u Italiji i Njemačkoj. Radi posla sam preselio u Vukovar i tu ću ostati živjeti - rekao je jedan od radnika Radomir Kokalović.