Izbornik
Naslovnica Vijesti
Pukovnik Ante Dugan zvani Samuraj

Ratna legenda: u tijelu nosi čak 31 geler, a u rukama zastavu

Pukovnik HV-a Ante Dugan zvani Samuraj
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Ante Dugan (63) smatra da je važno intenzivirati potragu za nestalima, ali i omogućiti mladima da rade u Vukovaru, da ne odlaze iz grada

Do 1991. godine radio je kao precizni mehaničar u Vupiku te nije ni sanjao o tome da će tijekom obrane Vukovara postati jedna od ranih legendi grada. Riječ je o Anti Duganu (63) zvanom Samuraj koji je zbog ratnih zasluga dobio čin bojnika, da bi pred umirovljenje bio unaprijeđen u pukovnika HV-a.

– U obranu grada uključio sam se od početka. Do 2. svibnja i ubojstva 12 redarstvenika u Borovu Selu išlo je nekim svojim tijekom, no tada je svima postalo jasno da je pred nama krvavi rat. Od 24. kolovoza i obaranja dva vojna aviona više nije bilo povratka – kaže nam Dugan.

Na stražu s lovačkom puškom

Prisjeća se kako je na straže išao sa svojom lovačkom puškom, a da su oko njega bili prijatelji koji su do jučer radili u tvornicama i vodili običan život. Ante Dugan bio je vođa interventnog voda koji je djelovao u okviru brigade. Nazvali su se Šumari, a moglo ih se tijekom rata vidjeti u svim dijelovima grada.

– Bilo je žestoko, ali mislim da je ipak najgore bilo na Sajmištu. Tamo smo se doslovno borili za svaku kuću, a bilo je slučajeva i kada su se borbe vodile unutar iste kuće – govori Dugan koji je bio dva puta ranjen pa i danas u sebi ima 31 geler, što mu ne smeta da za raznih prigoda bude stjegonoša 204. vukovarske brigade za koju potpisuje i idejno rješenje grba i ratne zastave.

Iako su Vukovar branila 1803 branitelja, Dugan tvrdi da bi obrana grada trajala još duže, samo da su imali više naoružanja i više ljudi. Iz opkoljenog grada Dugan je izišao s 37 osoba. Proboj je trajao 36 sati. Nakon sloma obrane Sajmišta njegovi roditelji zaklani su u obiteljskoj kući. Danas, 26 godina poslije, Dugan smatra da je neophodno intenzivirati potragu za nestalima, ali i isto tako učiniti sve da se mladi zadrže u gradu.

– Mora im se omogućiti da rade i žive normalno. I grad bi tada bio bolji, jači i uspješniji. Nikome nije drago kada mora otići jer, kamo god odeš, nigdje nisi svojoj na svome, a srce uvijek ostaje tu. Mladi su u zabludi kada misle da su vani samo med i mlijeko, a ne znaju za niz slučajeva kada s fakultetskim diplomama moraju čistiti ulice – rekao je Ante Dugan.