Izbornik
Naslovnica Vijesti
Znanstvenici i zapovjednici na okruglom stolu

Ratna lekcija iz zapadne Slavonije

Okrugli stol 'Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine'
1/8
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Činjenice o akcijama Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91 u vojnu literaturu

Dvodnevni okrugli stol „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“ koji treba rasvijetliti činjenice vezane uz događanja iz Domovinskog rata te prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu „Otkos 10“, „Orkan 91“ i „Papuk 91“ započeo je jučer u Bjelovaru. Tim je akcijama bilo oslobođeno više od 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 130 sela i zaselaka.

Lovas posljednji ispraćaj Lovas Mjesto jednog od najvećih stradanja u Domovinskom ratu

Nakon 27 godina

Okrugli stol organizirali su Ministarstvo obrane, Glavni stožer oružanih snaga RH i Hrvatsko vojno učilište te Krizni štabovi iz ratne 1991. godine, a svoju potporu dali su i predsjednica RH, MUP, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Bjelovarsko-bilogorska županija. Cilj okruglog stola jest, nakon 27 godina, okupiti zapovjednike ratnih postrojbi u zapadnoj Slavoniji, predsjednike kriznih štabova sjeverozapadne i zapadne Slavonije te znanstvenike koji će pomoći pri sagledavanju povijesnih činjenica. Stožerni general, prvi načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Anton Tus istaknuo je da je sjeverozapadna Hrvatska učinila ogroman korak u daljnjem tijeku rata.

– Zapadna je Slavonija bila primjer kako se u vrijeme kada oružane snage još nisu bile postavljene, našlo rješenje te se prekinulo agresora u njegovim namjerama. Sjeverozapadna Hrvatska učinila je ogroman korak i potaknula ostalu obranu u čitavoj Hrvatskoj – kazao je Tus. Na skupu su bili i izaslanik predsjednice Mile Ćuk, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara i povjesničar Ante Nazor.

Nakon rasprave publikacija

– Pozdravljam znanstveni pristup ovoj temi, jer riječ je o trnovitom putu punom kontradiktornih izjava. Vjerujem kako će simbioza znanosti i struke doći do prave istine – ističe Ćuk. Povjesničar Ante Nazor okrugli stol vidi kao krunu dugog istraživanja oslobodilačkih akcija o kojima će se i govoriti. Osloboditi tako veliko područje, kaže, vrijedno je ponosa, naročito jer se vojna snaga stvarala iz ničega. Za povjesničare su takvi okrugli stolovi iznimno važni kako bi ustvrdilo što se točno dogodilo. Nakon okruglog stola bit će izdana i publikacija, a u planu je tu lekciju uvesti u literaturu Hrvatskog vojnog učilišta.

Damir Bajs u obilasku Doma zdravlja Nova ulaganja u Daruvaru Obnavlja se Dom zdravlja, stiže i rendgen od 1,5 milijuna zaželi BBŽ Počinje projekt “Zaželi” Nova prilika za obrazovanje i radno mjesto za 70 žena