Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Gradonačelnik zaboravio da je i on dobivao stipendiju

Razmišljaju odustati od studija, prijevoz do fakulteta koštat će ih 900 kn više

Prosvjed u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Gradska uprava ukinula je subvencije za prijevoz studentima s prebivalištem u Vukovaru, a obavijest o tome studente je dočekala na kolodvoru kada su predavanja već počela

Poslije subotnjeg prosvjeda odluka vukovarskih gradskih vlasti o ukidanju subvencija za prijevoz studentima s prebivalištem u Vukovaru dobiva nove dimenzije. Naime, društvenim mrežama kruži dokument Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara prema kojem je i sam gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tijekom doktorskog studija dobivao stipendiju. Na toj listi Penava je na 6. mjestu s 14,16 bodova ali se nigdje ne navodi iznos stipendije.

– Ne znamo točan iznos koji je dobivao, ali očigledno je kako je i gradonačelnik, koji je tada imao svoj posao, trebao pomoć jer nije jeftino studirati. Baš zato nije jasno njegovo sadašnje ponašanje prema studentima i riječi kako im je dao i previše kao niti sama odluka o ukidanju subvencija za prijevoz. Tih tisuću kuna je za većinu obitelji veliki novac – rekao je organizator subotnjeg prosvjeda Dejan Gemeri.

Tvrdi kako izdvajanja za obrazovanje nisu nikada dovoljna i da se uvijek može više davati te da milijun i nešto kuna za gradske vlasti nisu smjele biti toliki problem.

“Novac se uvijek može naći”

– Sve se moglo riješiti na bezbolniji način da se negdje drugdje smanje iznosi koji se isplaćuju i svi bi bili zadovoljni. Možemo smanjiti i ulaganja u fontane, beton, spomenike… Nažalost, to se nije dogodilo, a posljedice te odluke ćemo tek vidjeti i to vrlo brzo – istaknuo je Gemeri.

Inače, ova odluka grada direktno pogađa oko 140 studenata koji studiraju u Osijeku za čiji subvencionirani prijevoz je grad godišnje isplaćivao oko 1,2 milijuna kuna. Za razliku od dosadašnjih 100 kuna koliko su mjesečno plaćali autobusni prijevoz sada će za tu stavku morati izdvojiti više od tisuću kuna. Sami studenti ne žele komentirati činjenicu da je gradonačelnik ranije dobivao stipendiju te se prije svega bave svojim problemima. Kažu kako subvencije postoje već godinama i da nije bilo razloga da se ukidaju i to posebno ne na način da su odluku pročitali na ulaznim vratima autobusnog kolodvora.

– Radi te odluke gradskih vlasti ne znam hoću li moći nastaviti dalje studirati. Nama i našim obiteljima je to puno značilo. Sporan je i način kako nam je to rečeno. Obavijest o tome pročitali smo na kolodvoru kada su predavanja već počela. Da nam je rečeno ranije mogli smo se nekako pripremiti, probati osigurati dom ili nešto treće – rekla je studentica četvrte godine financijske matematike u Osijeku Aleksandra Bijelić.

I Penava dobivao stipendiju

Prozvani gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako nije sporno da je na postidplomskim studijama dobivao stipendiju Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

– Treba odvojiti stipendiju, što sam i ja među ostalima dobivao i što i danas dobivaju svi studenti iz Vukovara koji studiraju u Hrvatskoj, od troškova prijevoza. Vukovarski studenti koji studiraju u Osijeku svi su dobivali stipendije i imali plaćene troškove prijevoza. To je po osobi oko 2500 kuna mjesečno – rekao je Penava dodajući kako će naglasak grada biti na razvoju predškolskih ustanova i osnovnih škola.

Kazao je i kako je neophodno gledati cijeli problem šire uključujući i razmišljanja o razvoju grada koji ne smije stati.

– Za to sam i da se napravi razlika od studiranja i školovanje za deficitarna zanimanja od drugih. Gradu danas nedostaju liječnici, stomatolozi, arheolozi, zavarivači, automehaničari i slična zanimanja i njima bih dao i veće stipendije za razliku od zanimanja gdje stvaramo kadrove za Zavod za zapošljavanje – rekao je Penava.