Izbornik
Naslovnica Vijesti
Utrka dronova u Prelogu

Registrirano ih 200, no dronova je više od 20.000

Utrka dronova u Prelogu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Bespilotne letjelice se najviše koriste za snimanje kadrova za filmove iz zraka, a u Prelogu je nedavno održano prvo hrvatsko prvenstvo

Dronovi, bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje, postali su sve dostupniji pa ih uz profesionalne snimatelje koriste i amateri kojima služe kao “igračke”. U Hrvatskoj je trenutačno registrirano oko 200 operatora bespilotnih sustava, no zapravo ih je mnogo više.

– Pokušali smo procijeniti stvaran broj letjelica, no nailazili smo na zid kome god bismo se obratili. Ne možemo doći do podatka o uvezenom broju tih uređaja, a znamo i da se velik broj njih sklapa u kućnoj radinosti. Moja je procjena da je riječ o najmanje 20.000 uređaja u Hrvatskoj – kaže Davor Crnogorac, predsjednik Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS). Dronovi se najviše koriste za snimanje panoramskih kadrova za filmove, no mogućnosti su velike. – Jedan sustav prodali smo čovjeku koji njime broji komarce i na temelju toga određuje količinu otrova i gdje ga ispustiti. Industrijske primjene kod nas su tek u povojima, a osim snimanja iz zraka imamo primjere korištenja dronova za nadzor prometa, stanja visokih i nepristupačnih građevina, raznih dostava, razvlačenje dalekovoda, inspekciju usjeva u preciznoj poljoprivredi – nabraja Crnogorac.

Upute policiji

Korištenje dronova regulirano je, uz ostalo, Pravilnikom o sustavima bespilotnih zrakoplova, Uredbom o snimanju iz zraka i Zakonom o zračnom prometu. – Teško je reći u kojem će se prekršaju netko naći pa je teško i komentirati maksimalan iznos kazne koji su mediji neki dan postavili na 25.000 kuna. To je možda kazna za neovlašteno snimanje i letenje, ali legalni snimatelj ili letač može prekršiti i puno ozbiljnije zakone i propise. Pravi problem je kako osigurati privatnost kad danas svatko može nadzirati, pa čak i nekoga ugroziti pomoću drona. Neke novitete oko propisa vezanih uz privatnost očekujemo od EU, no to neće stupiti na snagu još dvije godine – napominje.

Udruga je MUP-u poslala upute kako postupiti i na što se fokusirati u slučaju kad policajac na terenu naleti na nekoga tko leti i snima. – Cilj je pristupiti oprezno da se ne izazove nesreća, a svakako treba napraviti zapisnik o tome kako operater time rukuje i ugrožava li ljude, promet i slično – kaže. Utrke dronova postale su i sport pa je tako nedavno u Prelogu održano prvo hrvatsko prvenstvo. HUBS je nositelj licencije za Hrvatsku i želi popularizirati primjenu dronova za sport i zabavu. Prvi je prvak Hrvatske Goran Krajnović, drugi je bio Hrvoje Klicper, a treći Vatroslav Suvala