Izbornik
Naslovnica Vijesti
Priznali pogrešku

Rijetko viđen propust: građanima naplatili 1,3 milijuna kuna više vodne naknade

Vodovod, Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Iako su to po zakonu morali učiniti, brodski Vodovod nije snizio cijenu naknade za zaštitu voda koja se plaća u sklopu računa, i to za prvih šest mjeseci 2015.

Brodski Vodovod našao se u središtu skandala zbog rijetko viđenog propusta. Iako su to po zakonu morali učiniti, u ovoj tvrtki nisu snizili cijenu naknade za zaštitu voda, koja se plaća u sklopu računa za vodu, za prvih šest mjeseci 2015. godine.

Javnost je na to upozorio poduzetnik Zdravko Marić, koji je u Vodovodu godinama održavao softverski sustav. Naime, Hrvatske vode u siječnju 2015. Vodovodu su dostavile rješenje u kojem stoji da se, zbog stavljanja u funkciju uređaja za pročišćavanje voda, korekcijski koeficijent smanjuje s 1,35 na 0,27 kuna. Unatoč tome, naknada je sve do 1. srpnja naplaćivana po starom, većem koeficijentu.

– Naizgled, dogodio se propust. Tako mi se barem činilo kada smo pozvani da riješimo uočeni problem, koji se svodio na to da je naknada za zaštitu voda u prvih šest mjeseci 2015. trebala biti četiri puta manja – rekao je Marić, koji je za problem doznao kada je njegov programer pozvan izvan uobičajene procedure da napravi zahvat u softveru.

Uprava je tada tražila da se u sljedećim mjesecima ta naknada ne naplaćuje, kako bi se više naplaćena naknada anulirala. On je to odbio jer je prepoznao da je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača, čak i o protupravnom stjecanju dobiti.

Vraćaju novac

Prema prvim procjenama, radi se o više od 1,3 milijuna kuna koje su građani Vodovodu uplatili više. Vodovod je na svoju stranicu stavio obavijest korisnicima da su temeljem analize na dijelu računa došli do spoznaje da je više fakturiran iznos naknade za zaštitu voda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara objavio je kako je, čim je informiran o naplati većih naknada za zaštitu voda, sazvao sastanak s predstavnicima uprave Vodovoda.

– Oštećenim građanima treba u što skorijem roku vratiti cjelokupan iznos naplaćenog viška uz kamate, nakon čega ću tražiti utvrđivanje odgovornosti za nastanak problema – rekao je Duspara.

Dodao je kako će pratiti proces povrata novca oštećenima, uz nadu kako se ovakvi propusti više neće ponavljati.

Član uprave Vodovoda Stjepan Aščić priznao je pogrešku do koje je, kaže, došlo u procesu promjene cijena, što je rezultiralo naplatom većih naknada za zaštitu voda u iznosu od oko 1,3 milijuna kuna.

Vodovod je pritom na račun Hrvatskih voda uplatio više od milijun kuna viška. Ovom greškom svakom kućanstvu priključenom na sustav odvodnje naplaćeno je oko 60 kuna više od potrebnoga. - Nakon sastanka s gradonačelnikom Dusparom donijeli smo odluku da se iznos građanima vrati odmah u cijelosti, s pripadajućim kamatama. Uprava Vodovoda ovim se putem ispričava građanima kojima je ovim postupkom naplaćen veći iznos računa za pročišćavanje otpadnih voda, koji ćemo čim prije vratiti u cijelosti– navodi Aščić.