Izbornik
Naslovnica Vijesti
OŠ Ivana Gorana Kovačića

Roditelji u Dugoj Resi inicirali uvođenje školskih uniformi

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Duga Resa
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ako roditelji učenika na sastancima prihvate inicijativu Vijeća roditelja, dugoreška osnovna škola bit će peta škola u Hrvatskoj u kojoj su svi učenici jednako odjeveni

- Roditelji su na Vijeću roditelja krajem rujna inicirali da učenici naše škole nose školsku odjeću. Ideja je prošla glasovanje po razredima, pa kada se zbroje glasovi roditelja svih 406 učenika u matičnoj i dvije područne škole, većina je za uvođenje školske odjeće, odnosno njih 63 posto. Ukoliko se to potvrdi na novom sastanku Vijeća roditelja u srijedu, 19. listopada, pa na svim roditeljskim sastancima koji će uslijediti, onda je to to - kazala je Sanja Ferkula, ravnateljica dugoreške osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

Time bi postali peta škola u Hrvatskoj čiji učenici imaju školsku odjeću. Prije njih to su napravili u OŠ Zmijavci u makarskom zaleđu, OŠ Antun Mihanović u Osijeku, OŠ Juraj Dalmatinac u Šibeniku, a od ove jeseni i u OŠ Joakim Rakovac iz Svetog Lovreča Pazenatičkog, kao prva škola u Istri koja je to uvela.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Kada sam doznala da i roditelji naše djece žele školsku odjeću, razgovarala sam s kolegama u Šibeniku, Osijeku i makarskom zaleđu i njihova su iskustva odlična, roditelji i djeca su zadovoljni, svi su to odmah prihvatili i te su im odluke i dio Pravilnika o školskom redu -dodala je ravnateljica Ferkula, koja i sama pozdravlja tu odluku roditelja.

Naime, prvi rezultati provedene ankete među roditeljima pokazali su da je čak 70 posto roditelja učenika od prvih do šestih razreda za uvođenje odjeće, dok je u sedmim i osmim razredima bilo malo više protivnika. Osobito među osmašima, gdje je jedan razred bio za, drugi protiv. No, konačan zbroj svih anketiranih roditelja pokazuje da je 63 posto roditelja za.

Komplet za cijelu godinu za 200 kuna

- Prijedlog je da se školska odjeća, a riječ je samo o polo majicama kratkih i dugih rukava, jer tako imaju i učenici u drugim školama u Hrvatskoj, uvede od iduće školske godine. Do tada bismo imali vremena zajedno, ali glavnu riječ imaju roditelji, odlučiti o boji majice i o školskom grbu, koji bi bio na majicama, a do kojeg bismo došli internim likovnim natječajem među učenicima. Roditelji bi odabrali kvalitetnog domaćeg proizvođača, koji bi se javljali na natječaj, odlučili koliko bi majica djeci kupovali, a plaćanje bi dogovarali s tvrtkom  – pojašnjava ravnateljica škole.

Osnovni komplet sadržavao bi četiri pamučne majice; dvije kratkih i dvije dugih rukava i iznosio bi oko 200 kuna. Drugo dijete u školi imalo bi deset posto popusta, a za treće dijete, ako se svo troje istovremeno školuje, roditelj ne bi platio školsku odjeću.

Ravnateljica Ferkula smatra da bi školska odjeća smanjila svakodnevni pritisak što odjenuti za školu, jeftinija je opcija za roditelje ako se gleda cijela nastavna godina, pridonosi atmosferi učenja jer se učenici ne koncentriraju na osobne stvari, smanjuje se zadirkivanje i zlostavljanje, a ukidaju se i socijalne razlike među učenicima.

-Osobnost djeteta tada više dolazi do izražaja, njegova upornost, znanje, marljivost, pamet, kreativnost, spremnost na pomoć, a ne obiteljsko podrijetlo i socijalni status. Svoj 'stav', ako želi, dijete može izraziti drugim dijelovima odjeće ili nakitom - dodaje Sanja Ferkula.