Izbornik
Naslovnica Vijesti
Istraživanje Foruma žena

Samo pet posto Brođana zna što je sekularizam

istraživanje Foruma žena Slavonski Brod
Foto: Vedran Balen
Većina anketiranih smatra da se Crkva previše miješa u svakodnevni život. Neki su rekli da je previše plaćamo iz proračuna, a da ne vidimo gdje ti novci idu

Tek svaki dvadeseti Brođanin zna što je to sekularna država i sekularizam. Poražavajući je to rezultat istraživanja koje je u Slavonskom Brodu organizirao Socijaldemokratski forum žena Brodsko-posavske županije. Na spomenuto su pitanje, naime, točno odgovorila samo četiri od 81 anketiranog građanina (47 muškaraca i 34 žene), a još tri su izjavila da znaju, ali onako.

Oko 60 posto anketiranih zna da su neke bliskoistočne zemlje vjerske, a 10 posto muškaraca misli da je Hrvatska katolička država i da je to u redu.

- Većina anketiranih smatra da se Crkva previše miješa u svakodnevni život. Neki su rekli da je previše plaćamo iz proračuna, a da ne vidimo gdje ti novci idu. Porazno je i što je među onima koji ne znaju što je sekularna država i velik broj mladih 22 godine, što znači da se u školi ta tema ne obrađuje – kazala je Jozefina Birindžić, predsjednica foruma.