Izbornik
Naslovnica Vijesti
Jedinstven projekt u Brodu

Sedam mladih obitelji na 99 godina zakupilo placeve za gradnju kuća

projekt zbrinjavnja mladih obitelji u Brodu
1/6
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Mlade obitelji zakup će plaćati 100 kuna mjesečno, a nakon sklopljenog ugovora imaju rok od tri godine za izgradnju kuće

U Slavonskom Brodu jučer su potpisani prvi ugovori o osnivanju prava građenja radi izgradnje obiteljske kuće. Ovim, u Hrvatskoj jedinstvenim projektom, Grad Slavonski Brod mladim obiteljima s ovog područja omogućava povoljan zakup gradskog zemljišta za gradnju kuća na razdoblje od 99 godina.

Time će uštedjeti oko 20 tisuća eura, koliko u prosjeku koštaju građevinske parcele u gradu. Zakup će plaćati 100 kuna mjesečno, a nakon sklopljenog ugovora imaju rok od tri godine za izgradnju kuće. Ukoliko za to pokažu interes, zemljište će nakon deset godina moći i otkupiti.

- Od kolege smo čuli za ovaj natječaj i prijavili se. Sretan sam što smo prošli, jer imamo troje djece s kojom živimo u malom stanu na petom katu u zgradi bez dizala. Lokacija nam odgovara, jer u blizini su škola i vrtić – kaže Igor Katavić. On dodaje kako još uvijek nije krenuo s rješavanjem "papirologije", jer prvo želi proučiti detalje iz ugovora vezane za infrastrukturu.

Planiraju iskoristiti mogućnost otkupa

Međutim, uvjeren je kako je riječ o velikom koraku naprijed, jer je na zemljištu uštedio znatan iznos koji će sada moći uložiti u gradnju kuće. Katavići su jedna od sedam obitelji koje su među prvima skupile hrabrost i dokumentaciju i na ovaj način odlučile riješiti svoje stambeno pitanje.

- Planiramo iskoristiti mogućnost otkupa, jer zemljište će tako postati naše i nećemo više morati razmišljati o tome – ističe Igorova supruga Danijela Katavić.

Cilj projekta je zaustaviti ili barem ublažiti tendenciju iseljavanja mladih, koji ne odlaze samo zbog nedostatka posla, nego i zato što nemaju mjesto za stanovanje, ali i privući mlade iz drugih krajeva.

- Znamo da mladima nije lako platiti 20 tisuća eura za golo zemljište, a onda još dizati kredite za gradnju kuće i zaduživati se. Mislim da je ovo dobar oblik pomoći i vjerujem da nam se u budućnosti javljati sve više zainteresiranih – rekao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara.