Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nestanak tradicije

Šešir je nekad bio znak prestiža, ali i zakonska obveza

Klobučar Josip Novak
1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brođanin Josip Novak (71) jedan je od dvojice preostalih klobučara u Slavoniji. Kaže da danas šešire nose isključivo stariji

I danas ima ljudi koji ne mogu bez šešira, ali to su isključivo stariji. Mladi ih nose jedino u folklornim društvima, kada nastupaju na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima ili Brodskom kolu. Tako govori Brođanin Josip Novak, jedan od dvojice posljednjih preostalih klobučara muških šešira u Slavoniji. Josip je predstavnik treće generacije šeširdžija u svojoj obitelji. Tim se zanatom najprije bavio njegov djed, zatim otac i na kraju on. Prvi šešir izradio je kada mu je bilo 15 godina, na samom početku svog školovanja u srednjoj strukovnoj školi u Đakovu. Ima položen majstorski ispit i ponosi se poslom kojim se bavi.

Nažalost, čini se kako će s njim izumrijeti i tradicija izrade šešira, koja u obitelji Novak traje gotovo 150 godina. Njemu je već 71, a nitko od četvero djece i troje unučadi ne pokazuje zanimanje da ga naslijedi. Tužan je, ali ne i iznenađen. Naime, tradicionalne slavonske šešire danas uglavnom nose samo stariji muškarci i od tog se zanata više ne može živjeti.

- Svaki dan sam na tržnici, ali prodajom šešira ne bih si mogao osigurati egzistenciju da ne primam mirovinu. Opstao sam u tom poslu isključivo radi ljubavi – kaže Novak. Prema njegovim riječima, kape i šeširi nekad su bili statusni simboli, dio bontona. Predstavljali su znak prestiža, ali i zakonsku obvezu, a nosili su ih gotovo svi, od djece do najstarijih. U Slavoniji se jedan šešir nosio za rad u polju, drugi za svatove, treći za kirvaj.

- Sjećam se jednog događaja iz djetinjstva. Bili smo na sajmu u Sikirevcima, dida je poveo nas šestero unučadi i svima nam je kupio šešire. Danas toga više nema – nastavlja Josip. Svi njegovi šeširi ručni su rad. Proizvodi ih pomoću vune, kalupa i vruće vode, pazeći pritom da se ne skupe, ne rašire, ne izblijede i da budu otporni na kišu. Ponuda mu je raznolika. Osim slavonskih, tu su i sportski, klasični, slamnati te plastični šeširi, a cijene im se kreću od 80 do 400 kuna. Tvornički proizveden šešir traje dvanaest mjeseci, a njegovi po tridesetak godina.

- Nećete vjerovati, ali ovi vuneni šeširi doista se nose po nekoliko desetljeća. Na glavama sugrađana još viđam šešire koje je radio moj otac sedamdesetih godina – smije se Josip.