Izbornik
Naslovnica Vijesti
450. obljetnica Sigetske bitke u Čakovcu

Predsjednica Grabar-Kitarović počasna članica Zrinske garde

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ivica Beti
U Čakovcu je svečanom akademijom u Katoličkom domu Franjevačkog samostana uz prisustvo visoke pokroviteljice obljetnice, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zaključeno obilježavanje 450. godišnjice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikola Šubića Zrinskog

- U godini velike obljetnice podsjetili smo se moralne veličine i povijesnog značaja žrtve naših slavnih obitelji. Ti istinski junaci koji se nisu htjeli prodati ni predati mnogostruko većoj osmanlijskoj sili, zauvijek su zlatnim slovima zapisani u povjesnici naše duge i bremenite borbe za narodnu slobodu i državnu neovisnost - rekla je predsjednica, koja je podijelila odlikovanja Reda hrvatskog pletera koja su primili Ivan Baksa, Davor Bratković, Bernarda Cecelja, Ratimir Hrešč, Bojan Kocijan, Mladen Obadić, Alojzije Sobočanec, Alojzije Šestan i Mihael Štebih, te odlikovanja Spomenice domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, koja su primili Renato Čuka, Hrvoje Goričanec, Filip Josipović, Marinko Marciuš, Božidar Novak, Hrvoje Novak, Goran Perčić, Vanja Štebih, Nenad Štrek, Dragutin Trstoglavec i Mario Vrbanec.

Predsjednici je uručena povelja počasne članice Zrinske garde za doprinos u obilježavanju 450. obljetnice Sigetske bitke.  

- Ne sjećam se ni jedne manifestacije koja je tako mobilizirala cijelu zemlju kao 450. obljetnica Sigetske bitke. Meni je ova proslava približila Međimurje. Našu najsjeverniju županiju, najbolje organiziranu, najradišniju, gdje postoji neki drugi mentalni sklop nego u ostatku zemlje, dakle jedna županija koja može biti uzor cijeloj zemlji. Stoga i je ključno da se upravo iz ove županije pošalju sve ove važne povijesne poruke - rekao je akademik i predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

Foto: Ivica Beti

Zrinska garda dodijelila je priznanja i plakete svojim pokroviteljima i podupirateljima proslave, predsjednici Grabr-Kitarović, akademiku Zvonku Kusiću koji je i predsjednik Državnog odbora za proslavu 450. obljetnice pogibije Nikole IV. Zrinskog, Janosu Hovariju, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, Gradu Sigetvaru, Antunu Mikecu iz Zagreba, biskupu Varaždinske biskupije mons. Josipu Mrzljaku, te Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

- Proglašenjem 2016. spomen godinom, Međimurje je dobilo jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe, predstavljajući se kao županija Zrinskih - istaknuo je župan Matija Posavec, jedan od inicijatora obilježavanja godišnjice.