Izbornik
Naslovnica Vijesti
Leo Gamboc iz Umaga:

'Skočit ću sve dirt jump skokove u Europi u pet mjeseci'

Ekstremni biciklist Leo Gamboc
1/8
Foto: @merlo de graia
Hrvatski ekstremni biciklist Leo Gamboc odlučio je svoj san o svim europskim skakalištima financirati putem crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo

Leo Gamboc ponajbolji je hrvatski ekstremni biciklist. Za one malo manje upućene, u nas to nije baš tako nepoznat sport, održavaju se i natjecanja na kojima je Leo osvojio nekoliko nagrada. U posljednje dvije godine osvojio je titulu najboljeg vozača dana na Eat Dirt Jamu 3 u Rakitju pored Zagreba, pa onda na Eat Dirt Jamu 4 titulu najboljeg stila vožnje.

Uspješan je i u susjedstvu, u Srbiji je pobjeđivao zadnje dvije godine zaredom na Red Bull Quartermile Slopestyle u Bike Parku Bukovac.

– Uz ovaj sport morao sam razviti vrlo specifičan način života. Zadnje dvije godine sam svaki vikend na putu kako bih posjetio novu lokaciju gdje ću trenirati ili natjecati se. Tako sam već posjetio neke dirt jumping poligone u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, a otišao sam i dalje, do Španjolske i Kanade. U Kanadi sam bio na svjetski poznatoj destinaciji pored Vancouvera, Whistler Bike Parku – kaže Leo koji sada ima jedan jedinstveni cilj.

– Ta putovanja i razgovori s profesionalnim vozačima ovoga sporta pobudili su u meni san koji danas želim podijeliti s vama. Želim skočiti sve dirt jump skokove u Europi u pet mjeseci. Ovaj cilj mi omogućava i nešto mnogo veće, a to je promociju ovog sporta, bike vozača i dirt jumpinga diljem Europe – govori ekstremni biciklist koji posljednjih godinu dana piše za najveći MTB freestyle website na svijetu www.psbmx.com.

Na istoj web lokaciji moći će se pratiti sve što se Leu događa na putu, svaki tjedan objavljivat će jedan članak s videom, slikama i pričom, za što će se pobrinuti Leov kolega Jonas Drechsler iz Njemačke.

Europski san

Leo se već deset godina bavi ekstremnim biciklizmom, u disciplini dirt jumping.

Dirt – jer su svi skokovi napravljeni od zemlje, jumping – jer se skokovima natjecatelji odbacuju u zrak s biciklima i izvode trikove. I bicikl se nešto razlikuje. Liči na BMX bicikl, no s malo većim, 26-inčnim kotačima i samo s prednjim amortizerima.

– Da bi se izveo tako zahtjevan trik, morate u potpunosti biti usredotočeni na taj trenutak i ni na što drugo, sve osim toga rezultira padom s bicikla, s lakšim ili težim posljedicama. Kada ste na biciklu, morate biti slobodni od svih nebitnih informacija, problema, ništa vas ne smije ometati – govori Leo. Dodajmo kako je Leo i jedini je Hrvat koji izvodi salto unazad s downhill biciklom. Vani je, kaže, vidio kako tako ekstreman sport nije odbojan ljepšem spolu.

U uobičajenim ekipama od petero gotovo u pravilu su i dvije djevojke. Sada ga očekuje dug put u kojem namjerava posjetiti neke poznate i manje poznate europske destinacije. Zahtjevno, a nije ni jeftino ostvariti takav europski san.

– Kako put ne bi ispao skup, živjet ćemo u kombiju, koji ćemo urediti kao da smo u hotelu s pet zvjezdica. No, sve to ipak nešto košta pa danas pokrećem crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo. Ponudio sam puno zanimljivih nagrada za svaku donaciju, a sve sam ih osmislio s ciljem da svi budu što uključeniji u projekt, da kroje priču ili da ih potakne da slijede svoje snove – objašnjava 27-godišnji Umažanin.

MTB Dirt Jumping Europe Tour 2017 možete podržati klikom na LINK koji Vas vodi na crowdfunding stranicu projekta na Indiegogo.com.