Izbornik
Naslovnica Vijesti
Kako su živjeli

Skriveno blago vlastelina Prandaua i Normanna

Denis Detling
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Izložbe pripremaju osječki Muzej likovnih umjetnosti, Državni arhiv, Muzej Valpovštine i Muzej Slavonije za ožujak 2018. godine

Kako su živjeli imućni slavonski grofovi, šira javnost upoznat će se kroz vrijedan projekt “Skriveno blago europskog plemstva – valpovački vlastelini Prandau i Normann”. Građanima će biti predstavljen u ožujku 2018., a realiziraju ga osječki Muzej likovnih umjetnosti, Državni arhiv u Osijeku, Muzej Valpovštine i Muzej Slavonije.

– Naš muzej ima više od 8000 predmeta iz ostavštine te obitelji. Pokazat ćemo ih kao kolekcionare, donatore i bibliofile – najavio je Denis Detling iz Muzeja Slavonije.

Muzej Valpovštine obrađivat će pak svakodnevni život vlastelina, a upravo on čuva njihov salonski namještaj, glazbene zapise, fotografije s putovanja, lovačke trofeje. – Najznačajnija nam je zgrada ondašnjeg grofovskog kazališta u Valpovu koja je posljednjih 60 ili 70 godina neprimjereno korištena. Nadam se da ćemo je, uz pomoć Ministarstva, uspjeti otkupiti i renovirati – poručio je Zvonko Barišić.