Izbornik
Naslovnica Vijesti
70. obljetnica

Spomen ploča u sjećanje na 48 žrtava komunističkog režima

Otkrivanje spomen ploče za žrtve masovne likvidacije 1945.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Zatočenici su život izgubili 25. listopada 1945. nakon što je u zatvoru izbila pobuna zbog zlostavljanja i likvidacija zatvorenika koje je osudio Vojni sud Jugoslavenske armije za Slavoniju

Spomen ploča u sjećanje na žrtve masovne likvidacije zatočenika, žrtava komunističkog režima, otkrivena je danas na zidu Zatvora u Osijeku, povodom 70. obljetnice toga masakra. Život su izgubili, naime, 25. listopada 1945. Izbila je toga dana pobuna u zatvoru, zbog zlostavljanja i likvidacija zatvorenika koje je osudio Vojni sud Jugoslavenske armije za Slavoniju. Osuđeni su, mahom, na smrtnu kaznu.

-Uprava zatvora naredila je likvidaciju pobunjenika, ručnim bombama i automatskim oružjem ubijeno je 48 osoba. Prevezeni su u šumu Brezak kod Poganovaca i tamo pokopani – naveo je Pero Šola, čelnik Koordinacije žrtvoslovnih udruga, podatke kojima oni raspolažu.

Presude vojnih sudova i danas su na snazi pa je Šole istaknuo kako bi trebali pokrenuti njihovo poništavanje "jer su se temeljile na lažnim i apsurdnim optužbama". Podsjetio je, pri tome, i na nedavno poništeni presudu kardinalu Alojziju Stepincu.

-Tražit ćemo od Ministarstva branitelja ekshumaciju grobišta, kako bi se napravila DNA analiza i žrtve pokopale u obiteljskim grobnicama – zaključio je.