Izbornik
Naslovnica Vijesti
Projekt

Srednjoškolce uče prepoznati nasilje i kako da reagiraju

Projekt protiv nasilja u karlovačkim školama
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Biram, reagiram, preveniram provodi se u tri karlovačke srednje škole i u Domu za odgoj djece i mladeži i Centru za pružanje usluga u zajednici

- Djeca uglavnom i ne znaju prepoznati nasilje kojemu su izloženi, posebno kada se događa putem društvenih mreža i kada je u pitanju verbalno nasilje. Kada ga i prepoznaju, zbog straha ga ne žele prijaviti, pa na nasilje često reagiraju nasiljem. Kako bismo im pokazali da se na nasilje može odgovoriti, nenasiljem te ih uputili kome da se obrate za pomoć, ako se s njim ne mogu sami nositi, osmislili smo projekt “Biram, reagiram, preveniram!” – kazala je Aleksandra Podrebarac iz karlovačke Udruge Carpe Diem. Vrijedan je 95.000 kuna i provodi se u tri karlovačke srednje škole te u Domu za odgoj djece i mladeži i Centru za pružanje usluga u zajednici ove školske godine.

– Naša je škola malena, učenici imaju takvu komunikaciju da probleme odmah rješavamo razgovorom. No, činjenica je da se s nasiljem više susretnu na putu do kuće, preko društvenih mreža, nego u školi – kazala je Lada Purgar Butala iz Medicinske škole Karlovac.