Izbornik
Naslovnica Vijesti
Zbog zastarjelih programa

Sve manji interes mladih za STEM zanimanja

Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Premda obrazovanje u STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) pruža veće mogućnosti zapošljavanja i jača gospodarski razvoj, interes mladih je sve manji, istaknuto je na okruglom stolu u slavonskom Brodu

Obrazovanje u STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) pruža veće mogućnosti zapošljavanja i jača gospodarski razvoj. Unatoč tome, interes mladih za obrazovanje u tom području je sve manji. Istaknuto je na okruglom stolu koji je u organizaciji Strojarskog fakulteta i Gimnazije Matije Mesića kao nositelja projekta "STEM genijalci" održan u Slavonskom Brodu.

- Jaz između potražnje i ponude kvalificiranih stručnjaka iz STEM područja izrazito je velik. Postojeći nastavni planovi i programi u srednjim školama su zastarjeli i često ne prate razvoj suvremene tehnologije, što u konačnici dovodi do smanjenog broja učenika koji se upisuju u prirodoslovno-matematičke gimnazije te strukovne škole koje obrazuju takav kadar - istaknula je Ines Martinović, voditeljica projekta STEM genijalci. Podsjetimo, riječ je o gotovo 2,5 milijuna kuna vrijednom projektu kojega sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.