Izbornik
Naslovnica Vijesti
Osvojila je titulu najdizajnerice

Inženjerka ostvarila snove, a vulkan Etna bio je među prvim kreacijama

Gordana Božinović
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Gordana Božinović izrađuje unikatne odjevne predmete i nakit koji svoje kupce pronalazi i izvan Hrvatske

Brođanka Gordana Božinović osvojila je titulu najdizajnerice godine na modnoj reviji unikatnog nakita “Virokreativa” u Virovitici. Gordana izrađuje unikatne odjevne predmete i nakit. Umjetnost i moda njezina su prva ljubav i velika strast. Kao dijete voljela je slikati, a onda je motive sa slikarskog platna počela preslikavati na odjeću i tako stvarati “hodajuće slike”.

Materijal – skupe pamučne i svilene konce, poludrago kamenje i perle – nabavlja u inozemstvu, ali i mnoge njezine kreacije završavaju izvan hrvatskih granica.

– Modu i umjetnost volim otkad znam za sebe. U osnovnoj školi pisala sam pjesme i slikala, a onda sam s početkom rata naučila i plesti. Tako je sve krenulo – kaže Gordana. Iako je po struci diplomirana inženjerka strojarstva, zaljubljenost u umjetnost nikada joj nije dala mira. Stalno je radila, tražila sebe. Naposljetku joj je ono čime se mislila baviti za svoju dušu postalo trajno usmjerenje.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Iz Gordanine radinosti unikatnih rukotvorina “Vrisak konca” izlazi moderno dizajniran nakit romantičnog, klasičnog i retrostila namijenjen avangardnim, samosvjesnim i gracioznim ženama. U njezinu se slučaju slobodno može reći kako je ljubav pobijedila.

– U ovom sam poslu već 25 godina, ali za sve to vrijeme sam se nadograđivala i educirala sama sebe. Ništa ne radim po shemi, sve je plod trenutačne inspiracije. U posljednje vrijeme specijalizirala sam se za nakit, čini mi se kako sam se u tome najviše pronašla – ističe modna kreatorica. Svaka Gordanina ogrlica malo je umjetničko djelo, ima svoju priču i naziv. Jedna od njezinih prvih kreacija bio je vulkan Etna. Napravljen je u stilu naive i ona ga je tako zamislila, ali svatko ga može vidjeti drugačije. Kako sama kaže, na moru su joj najbolji kupci Talijanke i Njemice, a u Slavoniji žene iz visokog društva iako ih zapravo ima svih profila. Uskoro namjerava otvoriti vlastiti butik ili galeriju.