Izbornik
Naslovnica Vijesti
Radnici pretvoreni u moderno roblje

Tijekom krize izgubljeno 150.000 radnih mjesta, a iselilo se 200.000 ljudi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske
Foto: Branimir Bradarić
Predsjednik Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel najavio je kako SSSH i Matica hrvatskih sindikata 1. svibnja u Slavonskom Brodu organiziraju prosvjedno obilježavanje Međunarodnoga praznika rada

- Poslije višegodišnje gospodarske krize hrvatsko gospodarstvo se oporavilo. Bilježi se rast BDP-a, industrijske proizvodnje ali se to u džepovima radnika ne primijeti. Dobrim dijelom hrvatski radnici su pretvoreni u moderno roblje - rekao je predsjednik Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel na današnjoj konferenciji za novinare održane u okviru pokretanja kampanje pod nazivom "Vrijeme je za naš oporavak – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta!".

Novosel je najavio kako SSSH i Matica hrvatskih sindikata 1. svibnja u Slavonskom Brodu organiziraju prosvjedno obilježavanje Međunarodnoga praznika rada s kojega će Vladi i poslodavcima poslati jasne poruke o željama i zahtjevima hrvatskih radnika. Tom prilikom će i posebni vlak, s oko 600 članova sindikata, krenuti iz Zagreba prema Slavonskom Brodu. Prosvjednici kreću vlakom koji nosi simboličnu poruku solidarnosti te kako su "Radnici – motor razvoja Hrvatske", a nažalost "Hrvatska – vlak bez voznoga reda".

Predstavnici SSSH-a iznijeli su niz podataka prema kojima je tijekom gospodarske krize izgubljeno više od 150.000 radnih mjesta, a iselilo se više od 200.000 ljudi i to pretežito mladih i obrazovanih. Realni pad plaće u RH u 2014. godini u odnosu na 2008. za SSS radnike iznosi 13,3 posto, a za VSS 16,8 posto. U građevinarstvu je zabilježen najveći pad plaća od čak 25,4 posto.

Neadekvatni uvjeti i niske plaće

- Stoga tražimo povećanje minimalne plaće. Zakonska minimalna plaća mora rasti po stopi koja je viša od nacionalnog prosjeka s tim da minimalna plaća ne smije biti manja od 60 posto hrvatske prosječne plaće ili ne manja od 50 posto godišnje nacionalne plaće.Tražimo da zagarantirana minimalna plaća u Hrvatskoj bude 3.100 kuna u odnosu na sadašnjih 2.620 kuna. Zalažemo se i da prosječna neto plaća radnika u realnom sektoru iznosi 4.500 – 5.000 kuna - rekao je Novosel.

Dodao je i kako su sve dosadašnje hrvatske Vlade nedovoljno napravile za potrebe radnika koji vrlo često rade u neadekvatnim i lošim uvjetima, uz niske plaće... Istaknuo je kako dosadašnje mjere Vlade idu u korist samo poslodavcima i njihovim interesima, a da za radnike garantiraju samo iseljavanje i dalje demografsko pustošenje Slavonije i drugih dijelova Hrvatske. Na novinarski upit što su hrvatski sindikati do sada učinili po pitanju radnika i njihovih prava Novosel je rekao da u Hrvatskoj registrirano 570 sindikata, a da u okviru SSSH djeluju 23 granska sindikata.

- SSSH je učinio maksimalno za interese hrvatskih radnika i zastupamo njihove interese bez obzira jesu li članovi sindikata ili ne. Nažalost, imamo i sindikata koja samo ubiru članarinu i ništa drugo ne rade. U Hrvatskoj je oko 1,4 milijuna radnika od kojih je svega njih 27 posto organizirano - rekao je Novosel.