Izbornik
Naslovnica Vijesti
Velečasni iz Lovasa uzgaja životinje:

'To mi je ispušni ventil i hobi u kojem uživam i nije mi teško bilo što učiniti'

Željko Grigić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Velečasni Željko Grigić radi i na uzgoju svinja mangulica, a trenutno ima šest komada među kojima je i jedan mužjak

U njegovom dvorištu se mogu vidjeti kokoške, guske, nešto golubova ali i svinje rijetke pasmine mangulice. U drvenoj staji od nedavno se nalaze i ovce pasmine Il de France koje je uvezao iz Francuske i jedine su takve ovce uopće u Hrvatskoj.  Najzanimljivije u svemu je što se ne radi o dvorištu seljaka iz nekog slavonskoga sela nego o dvorištu velečasnog Željka Grigića župnika iz Lovasa, sela nedaleko od Vukovara.

- Odrastao sam na selu i uz životinje i ta ljubav je ostala do danas. To mi je ispušni ventil i hobi u kojem uživam i nije mi teško bilo što učiniti za svoje životinje - rekao nam je velečasni Grigić kojega smo zatekli u njegovom domu odjevenom u radno odijelo i čizme.

Kaže da kao svećenik nije poseban jer se bavi uzgojem domaćih životinja te podsjeća i na neke njegove kolege koji su se također bavili raznim vidovima poljoprivrede i stočarstva.

Mlade i branitelje u posao

- Ovce koje smo nabavili imaju puno bolje karakteristike nego naše domaće ovce. Imaju jako veliki randman mesa jer je riječ o ogromnim ovcama. Na najosnovnijoj hrani daju jako dobre rezultate i nevjerojatno je koliko malo jedu. Vrlo brzo se isplate. Uz sve to su iznimno prilagodljive te imaju dobar imunitet - kaže Grigić.

Dodaje kako je u nabavku dva mužjaka i 15 ovaca ove pasmine ušao s dva sumještanina iz Lovasa, Marijana i Josipa Balića, te da im je cilj potaknuti i druge mještane, a prije svega mlade i branitelje, da uđu u ovu priču. Bio bi to jedan od načina da započnu neki svoj samostalan posao, osjećaju se korisnije, a u konačnici i da ostanu u svojim domovima. Temelj svima moglo bi im biti njihovo mlado stado. I Grigić ističe kako im je cilj zapravo genetski potencijal, a ne proizvodnja mesa.

- Preskupe su kao jedinke kako bi se koristile samo za proizvodnju mesa. Očekujemo u cijeloj priči i veću podršku države i poticaje jer sami ne možemo uspjeti. Primjera radi poticaji kod nas po jedinki iznose stotinjak kuna, a u susjednoj Srbiji premašuju i 50 eura. Vjerujem kako bi u skoroj budućnosti mogli imati jako dobre rezultate - rekao je Grigić.

Dok to ne bude ostvareno velečasni Grigić radi i na uzgoju svinja mangulica. Trenutno ima šest komada među kojima je i jedan mužjak.

- One su mi kao hobi jer se radi o srijemskoj svinji koja je gotovo nestala s naših prostora iako je nekada bila prilično rasprostranjena. Mangulica može dosegnuti i nekih  200-ak kilograma, a riječ o izuzetno masnoj svinji čija je masnoća zdrava i primjenjuje se za prirodno liječenje tlaka, reguliranje šećera u krvi te čišćenje organizma i krvnih žila. Jedno od obilježja joj je i velika dlakavost - pojašnjava Grigić.

Kako bi mangulicu sačuvali od izumiranja velečasni Grigić je inicijator i osnivanja udruge „Mangulice“ koja će imati osnovni cilj zaštitu te ugrožene pasmine svinja.