Izbornik
Naslovnica Vijesti
Jedinstven muzej u Prelogu postao pretijesan

Traži se prostor za radove majstora poput Murtića, Glihe i Generalića

Muzej Croatia Insulanus Prelog
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Aktualni gradonačelnik Ljubomir Kolarek priznaje da Grad nema osiguran novac za proširenje muzeja, pa je donatoru Berljaku predloženo da se umjetnine zbrinu u depou na tajnoj lokaciji pod video nadzorom

Grad Prelog može se pohvaliti jedinstvenom zbirkom umjetnina među kojima je i velik broj slika Ivana Lackovića Croate, izloženih u muzeju Croata Insulanus otvorenom u ožujku 2013. godine u obnovljenoj zgradi u Glavnoj 33.

Oko 900 umjetnina Prelogu je donirao kanonik prof. dr. Matija Berljak, koji je ponudio još i veći broj slika, grafika i skulptura, no problem je – nedostatak prostora. Muzej na oko 240 četvornih metara postao je pretijesan. Preč. Berljak, rodom iz sela Cirkovljana, jednog od prigradskih naselja, ne uspijeva se zasad s Gradom dogovoriti o smještaju ostatka zbirke koju je skupljao veći dio života.

Bivši gradonačelnik Dragutin Glavina ističe da je ostalo još četiri do pet puta više umjetnina kojima treba pronaći odgovarajući prostor. O tome se razgovaralo 2013. kad se otvarao muzej, pa ga zanima, veli, što je učinjeno u protekle četiri godine. Aktualni gradonačelnik Ljubomir Kolarek priznaje da Grad nema osiguran novac za proširenje muzeja, pa je donatoru Berljaku predloženo da se umjetnine zbrinu u depou na tajnoj lokaciji pod video nadzorom.

- Imamo projekte koji su građanima važniji od muzeja, na primjer proširenje dječjeg vrtića. Kad bismo imali dovoljno sredstava, nikakvih problema ne bi bilo jer nam je stalo do zbirke - kaže Kolarek.

Jedno od rješenja je proširenje muzeja u prostorije koje se sad koriste za potrebe katastra i gruntovnice. Kolarek ističe da bi trebalo razmisliti i o tome da se izmjenjuje postav u muzeju, pa se posjetiteljima pokaže što više umjetnina. Muzejska građa dobila je 2015. status zaštićenog kulturnog dobra. Najviše prostora imaju radovi Ivana Lackovića Croate, a izložene su i slike Ivana Generalića, Krste Hegedušića, Franje Mraza, Kate Dolenec, Ivana Rabuzina, Ivana Večenaja... U zbirci su i radovi Otona Glihe, apstraktnog ekspresionista Ede Murtića i brojnih drugih majstora likovne umjetnosti. No, izložen je samo manji dio umjetnina.