Izbornik
Naslovnica Vijesti
Povezivanje obrazovanja i gospodarstva

Tvrtke učenicima nude i do 1000 kn stipendije samo da dođu do radnika

pekar
Foto: Zeljko Mrsic/Pixsell
Učenicima nude stipendije od 500 do 1000 kuna mjesečno, uz uvjet da kod njih obavljaju praksu i zaposle se nakon škole

U prvi razred srednjih škola u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2017./2018. u Hrvatskoj se planira broj upisnih mjesta za ukupno 48.751 učenika u 2222 razredna odjela. U programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine bit će mjesta za 18.944 učenika, što je 40 posto ukupnog broja, u programe obrazovanja u strukovnim školama u trajanju od tri godine predviđen je upis 7.620 učenika ili 16 posto, dok se u programe obrazovanja vezano uz obrte planira upis 4.774 učenika, odnosno desetak posto.

Uočili smo trend da učenike ne traže samo škole kako bi popunile kvote koje im je dodijelilo ministarstvo, nego i poduzetnici suočeni s nedostatkom radne snage. Učenicima nude stipendije od 500 do 1000 kuna mjesečno, uz uvjet da kod njih obavljaju praksu i zaposle se nakon škole. Obilaze osnovne škole i osmašima govore o prednostima upisa u strukovna zanimanja. Jedan od primjera suradnje s tvrtkama i obrtima je Srednja škola Prelog u Međimurskoj županiji, koja se već prije povezala s Mesnom industrijom Vajdom, Toplicama Sveti Martin, Čakovečkim mlinovima i brojnim ugostiteljima. Škola je lani upisala samo jednog pekara, a sad planira sedam jer posla ima.

- Škole su spoj između učenika, roditelja i tvrtki. Kroz teorijsku i praktičnu nastavu učenici se pripremaju za rad, a na nama je da im u tome pomažemo - kaže Tomislav Gregur, ravnatelj škola koja za upise ima 146 slobodnih mjesta. Povezivanje škola s tržištem rada pozdravlja i Mladen Križaić, predsjednik HGK – Županijske komore Čakovec.

- Clj je da se upiše što više učenika koji se nakon škole mogu brzo zaposliti. Komora na nacionalnoj razini predlaže da se krene u tzv. dualno obrazovanje, slično kako je to u Njemačkoj i Austriji, gdje se strogo pazi koja su zanimanja potrebna tržištu rada - ističe Križaić.

Na desetke tvrtki traži radnike, no problem su u Međimurju niske plaće, pa je upitno kakve će rezultate donijeti i "vrbovanje" po školama.