Izbornik
Naslovnica Vijesti
Stare lokomotive u novom ruhu

U Brodu do kraja mjeseca muzej industrijske baštine

Parna lokomotiva, Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
U Gradskoj upravi doznajemo kako je obnova i restauracija više od pola stoljeća starih eksponata završena, no zbog vremenskih prilika do sada nije bilo moguće njihovo postavljanje

Dvije parne lokomotive te po jedan stari tramvaj i parni valjak, koje je tvrtka Đuro Đaković odlučila ustupiti Gradu Slavonskom Brodu, uskoro će biti preseljeni u novi industrijski muzej na otvorenom.

Riječ je o projektu brodske Turističke zajednice, čiji je cilj iskoristiti bogatu industrijsku baštinu Đure Đakovića u kulturne i turističke svrhe. U Gradskoj upravi doznajemo kako je obnova i restauracija više od pola stoljeća starih eksponata završena, no zbog vremenskih prilika do sada nije bilo moguće njihovo postavljanje.

Naime, riječ je o nekoliko desetaka tona teškim eksponatima za čije je je premještanje potrebna posebna mehanizacija koja bi u kišnim uvjetima značajno oštetila zelenu površinu gdje će se oni nalaziti.  Ukoliko to vremenske prilike dopuste, eksponati će biti postavljeni do kraja ovog mjeseca. Projekt je vrijedan 685 tisuća kuna.